Internationaal Theater Amsterdam breekt na 23 jaar met regisseur Ivo van Hove

Internationaal Theater Amsterdam verbreekt de samenwerking met regisseur Ivo van Hove. Dat maakt de directie woensdag bekend met een persbericht. Ook treedt de gehele raad van toezicht terug.

Van Hove nam in september 2023 al afscheid als artistiek directeur van ITA, een functie die hij 22 jaar heeft uitgevoerd. Van Hove zei toen meer tijd te willen voor zijn regies in het buitenland. Hij werd opgevolgd door Eline Arbo, de huidige artistiek directeur. Van Hove bleef wel verbonden aan ITA als regisseur en adviseur, met behoud van salaris van 145.000 euro per jaar. Er stonden nog enkele voorstellingen van zijn regie gepland bij ITA.

In de jaren dat Van Hove artistiek leider was van het gezelschap was er sprake van een onveilige werksfeer bij ITA en had één op de drie medewerkers te maken met grensoverschrijdend gedrag, bleek uit onderzoek door bureau Verinorm.

Na intern onderzoek en publicatie in NRC vorige week over grensoverschrijdend gedrag bij ITA, gaf de organisatie vorige week in de Volkskrant al aan „afspraken rondom bepaalde producties tegen het licht houden”.

‘Rust, herstel en vernieuwing’

De organisatie „heeft rust, herstel en vernieuwing nodig”, laat ITA weten in het persbericht. Daarom start ITA nu een procedure tot beëindiging van de samenwerking met Van Hove, meldt het gezelschap. Volgens de woordvoerder van Van Hove is de samenwerking al „in goed overleg” beëindigd, laat hij NRC weten. Het vertrek van Van Hove en het aftreden van de raad van toezicht, is volgens ITA „in het belang van ITA en de medewerkers om verder ruimte te maken voor de cultuuromslag die de organisatie nu nodig heeft.”

Algemeen directeur van ITA Clayde Menso zegt in de verklaring over de breuk met Van Hove: „De waardering voor de artistieke bijdragen van Ivo van Hove staat overeind, maar de noodzaak bestaat om de samenwerking met hem te beëindigen.” Hij noemt „het erkennen van de pijn uit het verleden en het nemen van concrete maatregelen essentieel om samen met onze collega’s te werken aan een veilige werkomgeving, herstel van vertrouwen bij medewerkers en partners, en de toekomst van ITA.”


Lees ook

ITA tolereerde grensoverschrijdend gedrag voor grensverleggend toneel. ‘Onze branche is verrot van binnen’

Toenmalig artistiek directeur Ivo van Hove en spelers van ITA tijdens repetities van Age of Rage in 2021.  Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt tijdens repetities.

Vorige week publiceerde NRC een onderzoek naar de sociale veiligheid en de financiële perikelen bij International Theater Amsterdam. Uit dat onderzoek bleek dat de actrice en klokkenluider Hélène Devos – na jarenlang melden van klachten over mentaal en fysiek geweld door collega-acteurs bij ITA – uit voorstellingen was gehaald. De acteurs over wie zij melding maakte vanwege grensoverschrijdend gedrag, spelen nog steeds. ITA tekende over het jaar 2023 een financieel tekort op van iets meer dan 3 miljoen euro: het hoogste tekort in de geschiedenis van het gezelschap.


Lees ook

Opnieuw grensoverschrijdend gedrag in de podiumkunsten: wat is er aan de hand?

Het gebouw van ITA aan het Leidseplein in Amsterdam.