ASN doet alle aandelen kledingindustrie van de hand

ASN Impact Investors, de vermogensbeheerder van de ASN Bank, heeft alle beleggingen in de kledingindustrie verkocht. Dat meldt het bedrijf dinsdag in een verklaring. De organisatie heeft haar investeringsbeleid aangescherpt en liet Expertise Centrum Duurzaamheid van de ASN Bank onderzoek doen naar alle kledingbedrijven waarin het geïnvesteerd had. Uit dat onderzoek bleek dat geen van die bedrijven voldeed aan de nieuwe duurzaamheidsstandaarden, aldus een woordvoerder van ASN Impact Investors.

De groep had onder meer aandelen in bedrijven als H&M, Puma en de Marks & Spencer Group. San Lie, de directeur van ASN Impact Investors, schrijft dat de bedrijven de laatste jaren „onvoldoende stappen hebben gezet om de situatie te verbeteren.” Eén van de redenen voor dat gebrek aan verduurzaming is volgens hem de concurrentie van die bedrijven met fast fashion-bedrijven als Shein en Temu, die nog sneller kleding produceren.

De vermogensbeheerder beroept zich ook op onderzoek van het Europees Milieuagentschap. Daarin staat onder andere dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor zo’n tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en dat de textielindustrie zo’n twintig procent van de wereldwijde vervuiling van schoon water veroorzaakt.

Het bedrijf sluit volgens de verklaring niet uit dat het in de toekomst wel weer in de kledingindustrie investeert. Voorwaarde daarvoor is dat kledingbedrijven voldoen aan de aangescherpte eisen van het duurzaamheidsbeleid. Op basis van dat beleid beslist ASN welke bedrijven duurzaam genoeg zijn om in te investeren.


Lees ook

Niemand zit nog te wachten op tweedehands textiel uit Nederland

Medewerkers van Sympany sorteren textiel dat is binnengekomen bij het sorteercentrum in Assen.