Justin Timberlake maakt een muzikale reis door zijn carrière tijdens een feestelijk, maar weinig verrassend concert

Ze zijn er allemaal: de kwajongen, de dandy, de crooner, de plattelandsjongen, allen verenigd in de persoon Justin Timberlake, een van de grootste popzangers van deze eeuw. Op het toneel weet hij deze personages raak te verbeelden, in een twee uur durende show die donderdagavond imponeerde met visuele techniek en muzikaliteit. Al was Timberlake een tijdje uit beeld – zijn vorige album verscheen zes jaar geleden – de huidige ‘come back’-tournee is een succes. Overal uitverkocht, en uitvoeriger dan ooit. In Amsterdam staat hij nu drie avonden in Ziggo Dome, tegen twee in 2018.

De ‘Forget Tomorrow’-tour is een reis door zijn carrière en laat Timberlake zien als eersteklas zanger en flitsende danser. De nummers zijn goed gekozen, de sfeer is feestelijk. Bij al die glamour en uitgelatenheid is het de vraag welk beeld of welke boodschap hij hier wil overbrengen. Het antwoord is waarschijnlijk: succes. Hoewel hij afgelopen juni werd gearresteerd in Long Island (NY) wegens rijden onder invloed, en in die staat zijn rijbewijs voorlopig is ingenomen, is hij in Ziggo Dome nog steeds een ‘wonderkind’, van 43 jaar. Alles draait dan ook om de persoon Timberlake: van de dicht om hem heen krioelende dansers tot de bovenmaatse projecties op de achtergrond, waar Timberlake verschijnt als standbeeld, als dolende ridder, als toffe vriend. De zelfverheerlijking werd enigszins genuanceerd door een sympathieke speech. Hij zag bekende gezichten in de zaal, van eerdere concerten, zei hij: „We zijn samen opgegroeid.” Waarna hij dankte voor de support.

Synchroon feestende menigte

Op het podium stonden elf muzikanten op een rij, waaronder vier schetterende blazers. Er waren dansers die ook zongen en het was mooi dat de muzikanten nu en dan van hun verhoging stapten om mee te dansen. Zo ontstond er een synchroon feestende menigte op de voorgrond.

Er werden opvallend veel nummers gespeeld van het nieuwste album Everything I Thought It Was (2024) waarop Timberlake de scherpe funk en falsetstem uit zijn begintijd weer oppikte. Het broeierige ‘Drown’, met Timberlake ‘verdrinkend’ op de achtergrondprojecties, was een uitschieter. Ook de disco-referenties van ‘My Favorite Drug’ en ‘F**kin’ Up the Disco’, inclusief disco-licht en disco-dansjes, waren aantrekkelijk. De grootste hits bewaarde hij voor het laatst, toen liedjes als ‘Can’t Stop The Feeling’ en ‘Rock Your Body’ een uitbundige vrolijkheid ontketenden.

Eén groot straatfeest

Zo was de sfeer deels West Side Story, deels Saturday Night Fever, en voor een deel ook AI – door de overdaad aan wezenloze badschuimbubbels en kleurexplosies op de enorme schermen. Er werd scherp en soepel gedanst, ook door Timberlake, maar de show leunde iets te veel op podiumtechniek, de creatieve inbreng was minder verrassend. Afgezien van één fantastische vondst. Dat was toen de hele troupe zich verplaatste naar een tweede podium achter in de zaal. Dat deden ze niet door een tunnel maar via afgezette paden dwars door het publiek en ondertussen speelden ze het liedje ‘Play’. Ze zongen, dansten, en speelden bas en trompet, al wandelend. Even veranderde Ziggo Dome in één groot straatfeest, een heuse ‘block party’.