Netbeheerder Tennet heeft met drie bouwbedrijven een groot, langlopend contract gesloten voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland.
Het gaat om een contract van vier jaar, met de optie het driemaal met twee jaar te verlengen. Wordt de volledige contractduur volgemaakt, dan zijn de infra-divisies van BAM, VolkerWessels en Strukton de komende tien jaar voor Tennet aan het werk. De waarde van het contract komt in dat geval uit op zo’n 2,5 miljard euro.
De drie grote aannemers die na aanbesteding zijn gekozen, gaan geen masten neerzetten of kabels trekken, maar maken vooral de locaties ervoor bouwrijp. Voor plaatsing van de masten moet de ondergrond worden verstevigd en zijn tijdelijke wegen nodig voor het zware bouwverkeer. Gespecialiseerde bouwbedrijven plaatsen vervolgens de masten, aldus Tennet.
VolkerWessels, BAM en Strukton beginnen komend jaar met voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van hoogspanningskabels tussen het Zeeuwse Rilland en Tilburg. Tussen de masten komen kabels waar 380.000 volt spanning op staat; het zwaarste type elektriciteitskabels dat er in Nederland is.
Op dit ‘zware netwerk’ worden geen huishoudens aangesloten, maar alleen de grootste energieproducenten en -verbruikers. „Denk aan elektriciteitscentrales, hoogovens, kunstmestproducent Yara en de kerncentrale in Borssele”, zegt de woordvoerder van Tennet. „Je kunt onze kabels vergelijken met de landelijke snelwegen in Nederland. Daar gaat 380.000, 150.000 of 110.000 volt doorheen. Netbeheerders als Stedin, Enexis en Liander hebben de regionale en provinciale wegen in beheer met een lager voltage.”
Netcongestie
De uitbreiding van het zwaarste elektriciteitsnet moet lokale elektriciteitsnetten ontlasten. Daardoor ontstaat ruimte voor nieuwe aansluitingen, voor bijvoorbeeld woningbouw.
Door overbelasting van het stroomnet bestaan nu op veel plekken in Nederland wachttijden voor aansluiting van bedrijven of woningen op het net. Grote woningbouwers noemen netcongestie een van de grote belemmeringen voor de aanleg van nieuwe wijken.
De komende tien jaar heeft Tennet 60 miljard euro klaarliggen voor uitbreiding van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. De netbeheerder wil vierhonderd kilometer aan nieuwe trajecten voor hoogspanningskabels trekken. Daarnaast wordt zeshonderd kilometer aan bestaande trajecten opgewaardeerd, waardoor er tot 30 procent meer elektriciteit door de kabels kan. De capaciteit van het netwerk verdrievoudigt in deze periode.
Het grootste probleem waar Tennet tegenaan loopt, is gebrek aan personeel voor de bouwwerkzaamheden. Ook wil het bedrijf dat het werk met minimale emissies wordt uitgevoerd. Niet alle bouwers zijn daartoe in staat; uitstootvrije bouwmachines zijn relatief lastig te krijgen.
Grote bouwers zijn druk bezig hun organisatie te enten op de eisen die de energietransitie de komende decennia stelt. Ook Tennet doet dat; het neemt daarvoor volgens een woordvoerder maandelijks vijftig tot honderd medewerkers aan.