De cultuurweek van fotograaf Tengbeh Kamara: ‘Hoe lang kan je nog up-and-coming genoemd worden voordat het ongemakkelijk wordt?’

Donderdag 8 augustusGemberbier

Ik weet niet zeker of ik me vandaag sociaal genoeg voel om door te gaan naar de borrel na de expositie. Rox Klijn en ik drinken gemberbier met citroen in Milk café, naast de Melkweg Expo. We zijn omringd door de levensgrote, zachte, intieme portretten waarmee Rox een Zilveren Camera won. De gezichten kijken ons indringend aan vanuit hun respectievelijke slaapkamers. Ik had de foto’s al eerder gezien op sociale media, maar op print voelt het alsof ik bij ze in bed lig.

We gaan naar de borrel. Rox met het OV, ik op mijn vandaag gerepareerde fiets. Ik ben het snelst. Fotograaf Coco Olakunle onthaalt me vrolijk met een glaasje bubbels, die ik stiekem verwissel voor een limonade. In de ruimte, genaamd Showroom, verkoopt Coco fotoboeken, prints en kleding van Nigeriaanse modemerken, maar je mag ook gewoon komen hangen. Voor dat laatste komen we. Samen met Rox blader ik door de boeken. Het liefst praat ik de hele dag over fotografie. Dit is daar de perfecte plek voor. Door gesprekken met vrienden zoals Coco en Rox, over hun werk, mijn werk, en fotografie in het algemeen, leer ik het meest.

Ik ga weg voordat ik mijn portemonnee leeg kan trekken.

Tengbeh Kamara en Faria van Creij-Callender (rechts).
Foto Bram Petraeus

Vrijdag 9 augustusPontje

Ik open google maps. Sinds vorige week woon ik met Sophie, mijn lief, aan de andere kant van de brede rivier die stilletjes door Amsterdam stroomt. Een handjevol pontjes verbindt het drukke deel van de stad met het iets minder drukke deel van de stad. Ik heb nog nooit niet gerend voor de pont. Ik ben opgelucht als ik zie dat de expositie van mijn goede vriendin en schilder Faria van Creij-Callender zich bevindt aan de iets minder drukke kant waar ik nu woon.

Na 15 minuten fietsen sta ik bij Projectspace 38/40, een soort garage met mooie mensen onder wie een jongen met blonde krullen en een snor die vraagt of ik een gepofte aardappel wil. Ik bedank hem en vind Faria. Ze laat me haar werk zien. Op een van de doeken staat ze zelf. Of zit ze, eigenlijk. Balancerend met een plastic flesje boven haar hoofd – het balanceren van de verschillende wateren, de verschillende continenten waar ze van af stamt – tuurt ze naar de grond. Op het schilderij ernaast staat een zwarte vrouw in een antieke trouwjurk. Naast haar zweven een schaar en enorme Ikea-tas die uit een andere dimensie lijken te komen. Faria begint gepassioneerd over de verschillende kleurlagen in het pigment van de vrouw waarvan ik de techniek niet begrijp maar het eindresultaat wel erg mooi vind. Ik herinner me dat ik nog langs de Ikea moet voor een missend onderdeel van mijn Ivar-kast.

Tengbeh Kamara : „Van gesprekken met vrienden leer ik het meest.”
Foto Bram Petraeus

Zaterdag 10 augustusInstagram

Zaterdagochtend. Ik wandel naar de lokale Albert Heijn om een blad te kopen dat direct in concurrentie staat met hetgeen dat u nu leest. Een fotoserie waar ik maandenlang aan heb gewerkt (hoewel zo’n project na een tijdje al lang niet meer het enthousiasme opbrengt als waar ik er ooit mee aan begon) wordt vandaag gepubliceerd. Sophie wil zwemmen. Ik besluit dat de steiger langs het water de perfecte vibe heeft om even te doen alsof ik het magazine aan het lezen ben voor een foto op Instagram. Er is een ruige man in een boot jarentachtigrock aan het luisteren en ik voel me vies. Hij zal me wel een zelf-geobsedeerde yup vinden. Ik beloof hem in mijn gedachten dat ik niet echt zo ben. We weten allebei dat dat een leugen is.

Op zaterdagavond is het date-avond. Het plan is om een rondje kunst op het NDSM te doen. Hoewel NDSM op het eerste oog vrij industrieel en uitgestorven lijkt, is het als je iets beter kijkt een bom van leuke plekjes. Ik wil langs NDSM Fuse, Nieuw Dakota, en Pllek, waar ik nu zelf een kleine expositie heb hangen. Na het avondeten veranderen onze plannen. We kijken vijf afleveringen B&B Vol Liefde en vrijen op de bank.

Tengbeh Kamara: „Ik herinner me dat ik nog langs de Ikea moet voor een missend onderdeel van mijn Ivar-kast.”
Foto Bram Petraeus

Zondag 11 augustusBicultureel

Naast de Dirk in de Pijp, achter een vrijstaand bord met de huidige weekstunt — voordeelpak wasmiddel voor 7.99 — schuilt een kleine expositie met vijf biculturele, vrouwelijke kunstenaars. Ik kom voor het werk van Safae Gouane, een vriendin die helaas niet aan kon haken vanwege een afspraak bij een matraswinkel (ik had hier vragen over maar heb ze niet gesteld).

Op Safae’s schilderijen schijnt de zon even fel als vandaag. De jonge, zomers geklede hoofdpersonen op de kleurrijke doeken maken me nostalgisch naar het nu. Sophie en ik spelen alsof we geld hebben en discussiëren over welk werk we zullen aanschaffen voor in onze nieuwe woonkamer. We zijn er nog niet uit.

Onze benen bungelen boven het glinsterende IJ terwijl we wachten op de pont (net gemist) terug naar huis. We praten over de expositie en over symboliek in kunst en over hoeveel jaar ik nog up-and-coming fotograaf genoemd kan worden voordat het ongemakkelijk wordt. En dat we nog langs de Ikea moeten voor het missende onderdeel van de Ivar-kast.

Fotograaf Tengbeh Kamara.
Foto Bram Petraeus

Maandag 12 augustusIkea

„Het onderdeel heeft geen serienummer, en daarom is het bijna onmogelijk om het in de losse onderdelen bak te vinden”, zegt de klantenservicemedewerkster tegen wie ik misplaatste woede voel. Sophie en ik zijn bij de vestiging in Haarlem, dat was handig omdat we net bij Fenna Jensma’s expositie in De Gang in het Haarlemse centrum zijn geweest.

Ik ken Fenna pas kort (we waren genomineerd voor dezelfde prijs [Selection Of Dutch Photography Award] maar verloren van Sakir Khader en dat was natuurlijk volkomen terecht) maar ze voelt vertrouwd. Ze is uit Leiden gekomen om ons rond te leiden door de portretten die ze maakte van een vriendin, die ziek is geworden na het gebruik van de anticonceptiepil. In mijn ogen is de serie een perfecte balans tussen mooi beeld en een leerzaam, maatschappelijk relevant verhaal.

Na ongeveer 25 minuten aan de klantenservicedesk kan ze ons acht naamloze pinnetjes overhandigen. De eerder genoemde woede is weggeëbd en we hebben in het kleine half uur een vrij intieme band opgebouwd (zij woont in Amsterdam en haar partner in Rotterdam, een probleem waar wij tot voor kort nog tegenaan liepen). Wist u dat u uw reiskosten terug kunt krijgen als u missende onderdelen komt halen? Voor we naar huis gaan geven we de 9 euro uit aan twee porties Zweedse gehaktballen. En nog 70 euro aan andere troep.