Jeugdrechters in rapport: ouders en kinderen onvoldoende beschermd bij rechtszaken

Rechtsbescherming Een tekort aan jeugdrechters en gerechtsjuristen, en een hoge werkdruk, brengen de rechtsbescherming van kinderen en ouders in gevaar, concludeert de Raad voor de Rechtspraak.

Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord, aldus de onderzoekers.
Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord, aldus de onderzoekers.

Foto Bart Maat/ANP

Ouders en kinderen worden onvoldoende beschermd bij rechtszaken die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor hun leven. Dat staat in een rapport dat donderdag werd gepresenteerd door de Raad voor de Rechtspraak in Den Haag. De raad deed onderzoek naar het handelen van familie- en jeugdrechters bij vergaande jeugdbeschermingsmaatregelen zoals uithuisplaatsingen, ondertoezichtstellingen en gezagsbeëindiging. Het tekort aan jeugdrechters en gerechtsjuristen, maar ook de hoge werkdruk spelen daarbij een negatieve rol, zo stelt het rapport.

Een commissie hield vorig jaar 166 interviews met familie- en jeugdrechters en juridisch medewerkers, deskundigen en jongeren en (pleeg)ouders. De commissie, die bestaat uit jeugdrechters, besloot dit onderzoek in te stellen naar aanleiding van het toeslagenschandaal om te reflecteren op het eigen werk. De centrale vraag: bieden zij voldoende rechtsbescherming aan ouders en kinderen? En daarin valt nog het nodige te verbeteren, concludeert de commissie.

Jeugdrechters, zo concludeert het rapport, moeten zich actiever en nieuwsgieriger opstellen. Ouders voelen zich in familie- en jeugdrechtzaken onvoldoende gehoord en niet serieus genomen, aldus de onderzoekers. Vaak voelen ze zich onder druk gezet om bepaalde keuzes te maken. Volgens ondervraagde ouders zouden rechters te veel aandacht besteden aan wat rechterlijke instanties presenteren en te weinig aan waarheidsvinding doen. Dat vermindert het vertrouwen in de rechtspraak. Er moet, zo klinkt het bij de commissie, meer geïnvesteerd worden in het vertrouwen van ouders.


Lees ook: De rechter ligt er wakker van: het lukt niet meer om op tijd én goed te vonnissen