Tv-recensie | In Thailand spreekt Welmoed Sijtsma haar innerlijke Derk Bolt aan

Vicky en Chris hadden de knoop doorgehakt: bij dit event hoorden geen pottenkijkers. Natuurlijk, het was fijn dat ze allebei ouders hadden die zo bij hun zwangerschap betrokken waren. Maar dat die ouders zelfs bij de bevalling aanwezig wilden zijn ging toch net te ver. Sommige momenten zijn te intiem om te delen, werd in De pufclub (KRO-NCRV) besloten.

Op tv maakt de sportzomer langzaam plaats voor een nieuwe stroom aan human interest. Terwijl dinsdagavond op SBS6 het nieuwe seizoen van Urk (Talpa) van start ging (een realityshow waarin volstrekt niets gebeurt, maar dan op Urk), werd op NPO 1 gekozen voor nog-niet bekende gezichten: in De pufclub worden de komende tijd zwangere stellen gevolgd op hun weg naar de bevalling.

Dat pad blijft voor niemand vrij van hobbels, al zijn de tegenslagen van de één onvergelijkbaar met die van de ander. Waar de voornaamste stressfactor voor Vicky en Chris vooralsnog school in het net te grote enthousiasme van hun eigen ouders, hadden Aline en Anna al te maken gekregen met het verlies van hun eerste dochtertje. Openhartig vertelden ze over de zes weken die ze met Teddy hadden doorgebracht voor ze bezweek aan een hartafwijking, en over hun besluit om nu opnieuw zwanger te worden. In De pufclub mocht alles er zijn: het kleine leed evengoed als het grote.

Groot leed kwam ook aan bod in de aftrap van het nieuwe WNL-programma Redding na de ramp. Daarin wordt een bekend gezicht ingezet om de verhalen van Nederlanders uit te lichten die tijdens een ramp steun kregen van een vreemde: presentator Welmoed Sijtsma channelt haar innerlijke Derk Bolt om à la Spoorloos (KRO-NCRV) die anonieme redders te vinden, met de langverwachte reünie als emotionele ontknoping.

In de eerste aflevering stond het verhaal van Yvonne centraal. In 2004 maakte zij in Thailand de verwoestende tsunami mee die zo’n 230.000 mensen het leven kostte. Yvonne belandde in haar eentje – zonder haar vader, die zich ook ergens in Thailand bevond – in het ziekenhuis, met een buikwond die ze opliep toen ze werd meegesleurd door de vloedgolf. Daar kreeg ze steun van een Canadese toerist en ontmoette ze een Nederlandse hotelmanager, die het voor elkaar kreeg Yvonne met haar vader te verenigen. Veel details van die traumatische dag waren haar ontglipt; alles wat ze nog wist legde ze nu bij Sijtsma neer. Die hoorde haar ernstig knikkend aan. De camera zoomde in op de aantekeningen die de presentator maakte: ‘Manager = lang.’

Nadat er nog even uitgebreid was stilgestaan bij de Giro555-actie die na de ramp een recordbedrag van twee miljoen euro opleverde, begaf Sijtsma zich met een getekende kaart naar Thailand. Die voerde haar langs een spoor van Nederlandse ondernemers (laat het aan omroep Wij NederLand over om het verhaal van een ramp in Zuidoost-Azië bijna uitsluitend te vertellen vanuit het perspectief van Nederlanders). Om de Canadese toerist te vinden zette Sijtsma ondertussen een andere geavanceerde zoekmethode in, die ze in de voice-over nader toelichtte: „Als ik door een databank vol oude kranten ga en allerlei zoektermen invoer, vind ik ineens een artikel dat in 2005 in een Canadese krant stond.”

Na veel technisch vernuft en shots van Sijtsma op Thaise stranden werd Yvonne eindelijk met haar bescheiden helpers herenigd in een Nederlandse strandtent. Een intieme samenkomst van drie onbekenden die elkaar twintig jaar geleden belangeloos hadden bijgestaan. En van Sijtsma, die geen moment uit het shot verdween.