Alcoholvrije aperitiefje Crodino krijgt zure nasmaak in zijn geboorteplaats

Als je vanuit Milaan naar Crodo rijdt, beland je bijna in Zwitserland. Het kleine Alpendorp met 1.456 inwoners ligt in het noorden van de landstreek Piëmont, wat letterlijk ‘aan de voet van de bergen’ betekent. Al klinkt de naam van het dorp niet bekend in de oren, het aperitief dat hier tijdens de gouden jaren zestig werd uitgevonden, is nog altijd populair. Crodo is de geboorteplaats van Crodino, het oranje drankje met prik, geproduceerd met kruiden, specerijen én bronwater uit dit dorp.

Het water, dat heilzame krachten zou hebben, trok jarenlang maag- en darmpatiënten naar Crodo. De eigenaar van de kleine thermen die de medische toeristen dan bezochten, was Piero Ginocchi, een ondernemer uit Parma. Midden jaren zestig kwam Ginocchi met het plan om met het mineraalwater uit de streek een nieuw en alcoholvrij aperitiefje te maken.

In Crodo, waar een heus studiecentrum naar hem is genoemd, wordt de industrieel Ginocchi nog steeds als een lokale beroemdheid geëerd. „Ginocchi vroeg aan ene Maurizio Gozzelino om een drankje te bedenken”, vertelt Diovuole Proletti, 90 jaar oud, die nog met Gozzelino tijdens de onderzoeksfase heeft samengewerkt. Maandenlang zochten ze naar de juiste formule voor het recept.

Thermen in Crodo, in de Italiaanse regio Piëmont.
Foto Giovanni Mereghetti

Gozzelino had wijnbouwtechniek gestudeerd, maar het nieuwe drankje mocht juist géén alcohol bevatten. „Het moest ook een andere kleur hebben dan Bitter Sanpellegrino, het rode, alcoholvrije drankje dat al bestond”, vertelt Proletti. Dus werd het nieuwe aperitief niet rood, maar ‘blond’ (in feite is het oranje). Eerst werden nog de namen ‘biondo’ en ‘biondino’ (blond en blondje) en ‘Picador’ bedacht, maar het drankje zou al vlug ‘Crodino’ heten, als eerbetoon aan zijn geboorteplek.

Brigitte Bardot

In 1965 werd het op de markt gebracht, en dankzij een slimme marketingcampagne met Brigitte Bardot raakte Crodino ook buiten Italië bekend. Zestig jaar later blijft het drankje een populair aperitief, mogelijk omdat het ook aansluit bij een gezondheidstrend om alcohol te schrappen, of het gebruik ervan in elk geval flink te matigen. Italianen zijn bovenal wijndrinkers. Volgens onderzoek is alcoholgebruik in Italië, en in de rest van Zuid-Europa, in elk geval meer gematigd dan elders.

Crodino, het Italiaanse non-alcoholische aperitief.
Foto Maddie Red Photography / Imageselect

Het precieze recept is al tientallen jaren een goed bewaard geheim, maar in Crodino zitten onder meer kruidnagel, kardemomzaadjes, essentiële oliën van koriander en nootmuskaat. Jarenlang werd die mix van kruiden en specerijen aangevuld met het natuurlijke bronwater uit Crodo. Dat is volgens de inwoners van de Alpengemeente het écht noodzakelijke ingrediënt.

Het drankje is bitterzoet, maar voor de inwoners van Crodo heeft het de laatste tijd vooral een zure nasmaak. In Crodo zal nooit meer Crodino worden gebotteld. In 2017 verkocht Campari, een grote speler in de dranksector, de fabriek aan de Deense multinational Royal Unibrew, die er nu enkele limonades maakt. Tegelijk behield Campari het iconische merk Crodino, dat sinds 1995 tot de Campari Group behoort, wél voor zichzelf. Een klein deel van de Crodino-productie bleef ook in Crodo, tot eind vorig jaar.

Daarna besloot Campari ook de restproductie over te brengen naar zijn productielocatie in Novi Ligure, boven Genua. De banen in de fabriek, een zestigtal, blijven door de limonadeproductie wel behouden. „Maar in Crodo helemaal geen Crodino meer produceren, stemt toch bitter”, zegt Marco Mantovani (70), een ex-werknemer die nu voorzitter is van het studiecentrum opgedragen aan Piero Ginocchi. De vorige burgemeester liet advocaten nog onderzoeken of Crodino wel gemaakt mocht worden zonder water uit Crodo. Het mocht, en dus staakte het Alpendorp noodgedwongen zijn verzet.

Mineraalwatermuseum

In Crodo zijn ze duidelijk apetrots op hun water. Het plaatsje heeft een mineraalwatermuseum, dat een wat amateuristische indruk maakt. Het museum bevat weliswaar een collectie fraaie antieken machines die koolzuur toevoegden, maar die is aangevuld met meer dan 15.000 flessen mineraalwater en 80.000 waterflesetiketten die minder bijzonder lijken.

Terwijl Crodino dit dorpje op de kaart heeft gezet, overheersen nu gevoelens van verlies en heimwee naar de tijd van toen. „Dankzij Crodino kwam er in de loop der jaren bij honderden inwoners brood op de plank en konden onze kinderen studeren”, zeggen een vijftal oud-werknemers. Sergio Restelli, intussen 81, verhuisde in 1980 met vrouw en dochters vanuit Milaan naar Crodo, voor een baan als onderhoudsman bij Crodino. Hij is nog altijd dol op de rust en de natuur, en woont vlak naast de rivier en niet ver van de bron, „zodat ik met het raam open kan slapen en het water hoor stromen”.

Dat industriële keuzes de Campari-groep ertoe brachten Crodino uit zijn geboorteplek weg te halen, begrijpen deze oud-werknemers niet. In Crodo vind je niet alleen het drankje, maar zelfs snoepjes met dezelfde smaak. En elk jaar, in juli, wordt de verjaardag van Crodino gevierd. „Een kleine poging om te blijven herinneren dat Crodino hier geboren is”, zegt oud-werknemer Mantovani. Al blijft Crodino dan wel voortbestaan, „zonder bronwater uit Crodo zal de smaak niet langer dezelfde zijn”, klinkt het in koor.