Songfestival blijft achter de beslissing staan om Joost Klein te diskwalificeren

De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de beslissing staan om Joost Klein te diskwalificeren wegens wangedrag, ook al werd de Nederlandse zanger maandag door het Zweedse OM vrijgesteld van vervolging wegens gebrek aan bewijs.

Klein werd in mei uitgesloten van de finale van het Songfestival nadat hij achter de schermen een cameravrouw belaagd zou hebben. Hierop stelde de Zweedse politie een onderzoek in, wat maandag werd afgerond. Omroep AvroTros, die het Songfestival uitzendt, noemde de diskwalificatie disproportioneel. Volgens de omroep had Klein de toezegging gekregen dat hij niet zou worden gefilmd vlak na een optreden. Toen dit wel gebeurde, zou hij geërgerd gereageerd hebben. Van grensoverschrijdend gedrag zou geen sprake zijn.

Klein is nu „ontzettend blij en opgelucht” dat het onderzoek naar hem is gestopt, laat hij in een verklaring weten: „De laatste paar maanden waren verschrikkelijk zwaar. Hoewel we graag overal ter wereld optreden, voelde het niet helemaal goed. Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest.” Zijn verklaring eindigt met „Liefde wint altijd” en een emoji van een duimpje.

Volgens Jean Philip De Tender van de EBU, de Europese organisatie die het festival organiseert, verandert het Zweedse sepot echter niets aan de diskwalificatie. Die beslissing was volgens de organisatie geheel in lijn met het reglement van het Eurovisie Songfestival en zou zijn genomen na een intern onderzoek: „Het OM heeft alleen onderzocht of er een misdrijf was gepleegd en heeft niet onderzocht of Klein zich heeft misdragen en de EBU-regels heeft overtreden. Deze nieuwe ontwikkeling heeft dus geen invloed op onze eigen beslissing, waar wij nog steeds volledig achter staan.”

Disproportioneel

Cornald Maas, commentator van het Eurovisie Songfestival en voorzitter van de selectiecommissie: „Zelfs als Joost Klein wel was veroordeeld, dan was de diskwalificatie toch disproportioneel geweest. De EBU heeft zonder onderbouwing voorbarig naar het zwaarst denkbare middel gegrepen.” Maas zegt dat alle Nederlandse voorbereidingen voor de editie van 2025 nu stilliggen omdat de AvroTros eerst toezeggingen van de EBU wil hebben alvorens te besluiten of Nederland volgend jaar überhaupt wil meedoen. De omroep heeft „binnen afzienbare tijd” een gesprek over de kwestie met festivalvoorzitter Martin Österdahl. De woordvoerder: „We zijn benieuwd met welke veranderingen hij gaat komen, zodat de artiesten zich weer fijn en veilig voelen”.

Na het Songfestival dienden de NPO en AvroTros een klacht in bij de EBU over de diskwalificatie en over de veiligheid achter de schermen. Meerdere deelnemers, onder meer de Noorse en de Ierse delegatie, klaagden ook over dit laatste. Volgens de AvroTros-woordvoerder heeft de EBU niet op de Nederlandse klacht gereageerd. De omroep zegt dat er backstage geen plaats meer is waar de artiesten tot rust kunnen komen. Overal zijn bijvoorbeeld cameramensen die de socialemediakanalen van het festival vullen. Dit zou ook de achtergrond van zijn van de aanvaring van Joost Klein. „Het was ook mogelijk geweest om Joost Klein wel mee te laten doen. Mocht dan na onderzoek blijken dat er reden was voor diskwalificatie, dan hadden ze dat met terugwerkende kracht kunnen beslissen.”