Waren de Spelen van Parijs de groenste ooit? ‘Het is nog niet gezegd dat die belofte wordt ingelost’

De groenste Spelen ooit: het is een van de belangrijkste beloften van de Olympische Spelen van Parijs. De organisatie heeft beloofd de broeikasgasuitstoot van ‘Londen 2012’ en ‘Rio 2016’ te halveren (omdat Tokio 2020 in coronatijd plaatsvond, wordt daar niet naar gekeken). Het is nog niet gezegd dat die belofte wordt ingelost, zegt de Georgische geograaf David Gogishvili, die aan de Universiteit van Lausanne onderzoek doet naar de duurzaamheid van sportevenementen: er zijn grote onzekere factoren. En ook als de doelstelling wel gehaald wordt, betekent dat niet dat de Spelen toekomstbestendig zijn.

Aanvankelijk zou het evenement ‘klimaatneutraal’ worden. Waarom is die belofte verdwenen?

„Klimaatneutraliteit is een mijnenveld. Dat zagen we vorig jaar toen FIFA op de vingers werd getikt vanwege de claim dat het WK Voetbal in Qatar klimaatneutraal was – volgens de Zwitserse reclametoezichthouder was het publiek misleid. Het idee dat je de schade die je aanricht kan compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten wordt bekritiseerd omdat niet zeker is dat die projecten ook daadwerkelijk de gewenste resultaten zullen hebben. Ook leidt het ertoe dat organisatoren doorgaan met business as usual in plaats van te proberen hun broeikasuitstoot te verminderen.”


Lees ook

Niets duurzaams aan het WK in Qatar

Het Lusail Stadion in Lusail, ten noorden van Doha. Op 18 december 2022 zal hier de finale van het WK plaatsvinden.

Gaat het Parijs lukken 50 procent minder uit te stoten?

„We weten het niet. Een grote bron van onzekerheid is dat er 9,5 miljoen tickets zijn verkocht, méér dan in Londen in 2012 toen 8,2 miljoen kaartjes werden verkocht. Dat betekent dat er meer mensen naar Parijs zijn gereisd. We weten nog niet waar deze mensen vandaan komen en dus hoe ze reizen, en dus ook niet hoe dat de uitstootdoelstelling gaat beïnvloeden. Aannemelijk is dat velen zijn gevlogen.

„Naast bezoekersreizen zijn er twee grote bronnen van uitstoot: de bouw van stadions en de operations. Parijs heeft het bouwgedeelte aangepakt: 95 procent van de gebruikte locaties bestond al, er zijn er maar twee bijgebouwd: het Olympisch zwembad in Saint-Denis en de Adidas-Arena in Parijs – die bovendien in gebruik blijven na de Spelen. Eerder moest gemiddeld 50 procent opnieuw gebouwd worden, dus dat is een enorme prestatie.”

80 procent van het voedsel op de Spelen komt uit Frankrijk. De klimaatimpact hiervan is beperkt, in hoeverre zijn dit soort maatregelen toch belangrijk?

„Je geeft aan het publiek en andere organisatoren de boodschap dat het beter is om korte circuits te gebruiken. De Olympische Spelen zijn het meest bekeken evenement ter wereld en we weten dat als het IOC – of de FIFA – veranderingen doorvoeren, kleinere evenementen meestal volgen.”

Waar komen de groene beloftes vandaan?

„Een deel komt van Parijs, en een deel van het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC ziet dat minder steden bereid zijn om de Spelen te organiseren. Als de Spelen soberder zijn, wordt het minder duur en dus aantrekkelijker. Ook ervaart het IOC druk omdat er meer aandacht is gekomen voor het thema klimaat. Dit vloeit voort uit beleid, zoals de Parijs-akkoorden en doordat een groter deel van de wereld beseft dat we in een klimaatcrisis leven.”

Er zijn 9,5 miljoen tickets verkocht, we weten nog niet waar deze mensen vandaan komen en dus hoe ze reizen

Ngo’s als Badvertising uiten kritiek dat Paris 2024 wordt gesponsord door Toyota, ArcelorMittal en Air France. Zal dat in de toekomst blijven gebeuren?

„De keuze voor deze sponsoren wordt door het publiek bekritiseerd, maar bij de organisatoren is nog geen discussie over het stoppen met de samenwerking.” Wel stopte oliebedrijf Total als sponsor na druk uit Parijs. „De Spelen hebben een exclusieve club sponsoren: bedrijven als Toyota, Visa en Coca-Cola. Die krijgen al veel langer de kritiek dat ze niet zo groen zijn als ze pretenderen en geen groene manier van leven aanmoedigen. Het is bijvoorbeeld hypocriet dat frisdrankmerken die enorm veel plastic produceren klanten oproepen om te recyclen.”

Bij de Coca-Cola-stands in Parijs worden kleine plastic flesjes leeggegooid in herbruikbare bekers.

Terrible! Sowieso kun je je afvragen of het aanbieden van drankjes met veel suiker past bij het Olympische doel van gezondheid.”

Wat is de volgende stap om de klimaatimpact van de Spelen te beperken?

„Met de huidige maatregelen wordt de kern niet aangepakt: je nodigt nog altijd fans vanuit de hele wereld uit die lange vluchten nemen. Het is de vraag is of we op weg zijn naar een bredere verandering. Ik denk niet dat het acceptabel zal blijven om miljoenen mensen naar één plek te laten komen. Maar de volgende Spelen vinden plaats in Los Angeles (2028) en Brisbane (2032) en ik kan me niet voorstellen dat fans daar op klimaatvriendelijke wijze naartoe zullen reizen: de VS hebben geen ontwikkeld treinnetwerk en Australië geeft geografisch gezien niet veel andere opties dan vliegen.”

Het zwemcomplex van de Olympische Spelen van Parijs tijdens een training op 25 juli.
Foto Leah Millis / Reuters

Hoe kunnen de Olympische Spelen van de toekomst eruit zien?

„Een optie is verkleinen, maar dat betekent minder wedstrijden, wat minder uitzendrechten en minder sponsoren betekent – de basis van het businessmodel van de Spelen. Je kunt ook wedstrijden op verschillende plekken ter wereld laten plaatsvinden waar al een cultuur is van de sport in kwestie: rugbywedstrijden in Zuid-Afrika en hockey in Nederland. Dan hoef je geen nieuwe stadions te bouwen en hoeven minder sportfans te vliegen. Of je nodigt minder fans uit en creëert fanzones over de hele wereld.”

Weten we of Los Angeles de klimaatprestaties van Parijs wil overtreffen?

„Vanaf 2030 móeten gaststeden zich houden aan sommige regels over CO2-reductie, voor LA geldt dat nog niet. Wel is bekend dat LA geen stadions bij gaat bouwen. En ook vanaf 2030 geeft het IOC geen road map en er is geen percentage vastgelegd – Parijs heeft zelf zijn doel gekozen. Hiermee legt Parijs druk op LA, maar die druk is niet bindend.”

Een IOC-woordvoerder stelt desgevraagd in een reactie dat het de Adidas-Arena in Parijs niet altijd meetelt als nieuw, omdat die al voor de Spelen in gebruik was. Ook zegt de woordvoerder dat „decentralisatie van de Spelen de verenigende kracht van de Spelen zou ondermijnen.”