Roxy Dekker is dé Nederpop-sensatie van dit moment: ‘Niet weer een gouden plaat. Ik kon het gewoon even niet meer aan’

Kijk, zegt zangeres Roxy Dekker (19) en ze tikt in haar telefoon op haar artiestenprofiel in Spotify. In het dashboard met statistieken ziet ze dat haar recente hit ‘Gaan We Weg?’ met rapper Ronnie Flex nu bijna 12 miljoen keer beluisterd is. En dat, as we speak, 2.668 mensen luisteren naar al haar muziek. Dat cijfer verspringt steeds. „En hier zie je dan in welke playlisten mijn liedjes allemaal staan. Ook gewoon van fans zelf. Zo mooi. Daar kan je natuurlijk eindeloos in scrollen, hè?”

Ronduit verslavend, constateert Dekker. Schaterlach. „Vooral dat je als artiest, de eerste week dat je liedje uit is, zeven dagen lang precies ziet hoeveel mensen er op dat moment naar luisteren. Ieder tikje van elke stream erbij komt op je telefoon binnen. Dus die eerste week zit ik gewoon de hele dag zo [ze staart met grote ogen] te kijken van…. Whoo.. wat gebéúrt hier. Gekmakend is het.”

En dan meteen appen met hitmaatje Ronnie Flex zeker. „Ja joh! Al zit hij er wat minder bovenop. Hij is dit al iets meer gewend. Maar hij is ook heel blij en een hit is een hit.”

Popprinses Roxy Dekker zit op de bank bij haar muzieklabel Warner Music in een modern kantoor aan het IJ in Amsterdam. Je kunt de blondine uit Amsterdam-Zuid uittekenen in een panterprint (nu is het haar broek) – en met een wit shirtje en gouden, blikvangende kettingen om haar nek is het casual outfitje van de dag weer af. Na zo’n vijftig zomershows op rij, op zeer veel festivals door het hele land, had Dekker even een pauze van twee weken. Vandaag parkeerde ze haar microautootje („een best wel een heel blits ding, top voor in de stad”) voor een regeldag bij haar platenlabel.

Al weken staat ze weer op nummer 1 in de Top 40 en de Single Top 100 met ‘Gaan We Weg?’, een lichtvoetige zomertrack met rapper Ronnie Flex. En dus regent het extra aanvragen. Haar vader, die succesvol ondernemer is maar de zaken strak regelt als haar manager, schuift straks bij het label aan voor een strategie-overleg. Komende zondag gaat Dekker gewoon weer optreden, op bijvoorbeeld het Zin in de Zomer festival in Velsen-Zuid.

Slim gemaakt, pretentieloos

Bubbelfris en onstuimig, monter en eigenlijk nog piepjong is Roxy Dekker, dé Nederpopster van dit moment. Van eerste hits ‘Anne-Fleur Vakantie’ en ‘Satisfyer’ in 2023, naar dit jaar ‘Sugardaddy’ (op nummer 1), ‘Huisfeestje’ (ook nummer 1, een samenwerking met de Bankzitters) en ‘Gaan We Weg?’ (weer nummer 1, met Ronnie Flex) groeide ze in korte tijd uit tot een online hitsensatie. Voor haar slim gemaakte, pretentieloze liedjes, feestpop vol Gen Z-plezier en beslommeringen kreeg ze in maart zowel een Edison voor Beste Nieuwkomer als de prijs voor 3FM talent.

„Bizar onwerkelijk en ook heel raar ofzo”, vindt Dekker het allemaal. „Nooit dacht ik: ik wil een groot artiest worden.” Maar, ervaart de jonge artiest zoals vele nieuwe via TikTok opgeklommen sterren tegenwoordig: het ging razendsnel van nul naar honderd. „Ik heb nergens rustig in kunnen stromen. En er komt zoveel meer bij kijken dan alleen maar gewoon muziek maken en dat uitbrengen: interviews geven. Dat Shownieuws achter je aan zit omdat ze willen weten met wie je aan het daten bent. Hoeveel mensen zich in één keer druk maken over wat ik aan heb.”

Kan ze nog onopgemerkt over straat? In haar autootje waant ze zich onbespied, maar loopt ze in haar buurtje over straat, dan wordt ze herkend en gefilmd. „En dat wordt meteen op TikTok gezet.” Wat ze daar van vindt? Ze haalt haar schouders op. „Je wordt echt extreem bewust van jezelf. Maar het is heus geen arrogantie dat ik even niet op de foto wil.”

Afgewezen

In 2019 deed Roxy Dekker met een meidengroep mee aan het Junior Songfestival. Vanaf 2021 werd ze actief als soloartiest. Door de naturelle blogfilmpjes over haar – toch behoorlijk geprivilegieerde – leven op TikTok kreeg ze veel volgers. Ook zong ze er covers.

Dat ze op haar zestiende na de mavo werd afgewezen voor de Herman Brood Academie was een flinke domper. Daar wilde ze al vanaf groep acht naartoe, legt ze uit. Voor de online auditie had ze een gelikt voorstelfilmpje gemaakt met al haar ervaring. „Maar ik mocht niet eens auditie doen. De feedback was: focus je ook een keertje op een optreden of een liedje uitbrengen. Ik vermoed dat ze het filmpje niet bekeken hebben.”

De music academy voor artiesten, songwriters en producers van de Wisseloord Studios in Hilversum werd, op voordracht van haar zanglerares, een stoomjaar muziek. „Een eigenlijk volwassenen cursus. Alles in het Engels en ik was de jongste van mijn jaar. Als les moesten we onszelf vaak pitchen bij muzieklabels. Doodeng vond ik dat. Maar achteraf ben ik ze dankbaar – daardoor durf ik nu dus te praten.”

Waar ze van droomt? Een album. Een echt optreden op eigen naam, in de Melkweg of Paradiso.

Vrij snel, zegt Dekker, wist ze dat Nederlands haar voertaal zou worden. „Als ik covers deed op TikTok in het Engels kreeg ik altijd alleen maar haatreacties op mijn Engelse accent. Dus eigenlijk had ik dat meteen al uitgesloten.” Maar welk soort muziek ze dan zou gaan maken, wist ze lang niet. Terwijl er eigenlijk al een speciaal liedje lag te wachten: ‘Anne-Fleur Vakantie’.

Dat kwam zo: voor TikTok had ze een conceptje bedacht waar ze mensen vier willekeurige woorden liet bedenken om er liedjes van te maken. „Er was toen een meisje dat kwam met de woorden: kleuren, zon, Ibiza en spiegel. Daar kon ik wel wat mee, achter mijn piano. Dat speel ik helemaal niet goed hoor, het zijn gewoon vier akkoorden waar ik melodietjes op bedenk.” Het liedje ‘Anne-Fleur Vakantie’, dat bulkt van de afkortingen (afko’s) die vooral studenten veel gebruiken, had ze in een kwartier klaar.

Een ‘Anne-Fleur’ is een stereotype: een meid met rijke ouders, die goedgekleed en onbekommerd op Ibiza feestjes viert, esmaatjes (espresso martini) drinkt, lawas (lange wandeling) maakt en bootje varen toppie vindt. Ja, oké, grinnikt ze. Ook best als zijzelf.

Roxy Dekker: „Het is heus geen arrogantie als ik even niet op de foto wil.”
Foto Julia Huikeshoven

Haat

Op TikTok ging het nummer viraal, al voelde ze ook „de haat toenemen”. „Er waren Anne-Fleurs die op school werden nageroepen door dit liedje. Vervelend, kan ik begrijpen. Maar daar kan ik voor de rest niet heel veel aan doen.” Studenten droegen haar op handen, maar erbuiten wekte ze irritatie. „‘Als ik dit nog één keer hoor dan spring ik gewoon van mijn balkon af’, zei iemand. Dat ik dacht, jeetje joh, het is gewoon een liedje.” Ze krult haar benen onder zich op de bank. Haar leven is al lang online, maar die negativiteit went niet. Zachtjes: „Muziek maakt best wel kwetsbaar.”

Ze kon een platencontract voor vijf songs tekenen. Meer een distributiedeal, verbetert ze zichzelf. „Ik ben en blijf heel erg betrokken in mijn eigen creatieve project. Bij elk liedje heb ik al een hele visual in mijn hoofd en ik weet precies hoe de videoclip, het artwork en eigenlijk alles moet worden.” Schrijven doet ze nu met een team van andere liedjesschrijvers. Zo kreeg ‘Satisfyer’ luchtige, spitsvondige zinnetjes als: „Klokslag middernacht, Prinsengracht, taxi door de binnenstad. Schat, ik kom nu naar je toe.”

In haar grootste hit ‘Sugardaddy’ draait ze schalks de rollen om: „Vanaaf ben jij de baddie, en ik je sugar daddy. Dus dans een beetje sexy. En draai es met die bil”. Met 50 miljoen streams heeft dat nummer nu bijna een diamanten status. Dekker slaakt een kreetje. „Dat sláát toch helemaal nergens op, toch?”

Waar ze van droomt? Een album. Een echt optreden op eigen naam, in de Melkweg of Paradiso. Tot grote spijt van haar fans duren Roxy Dekker-shows nu maar een kwartier. Kort, knikt ze. Laconiek: „Maar ik heb niet meer.” En zoals veel artiesten hun set aanvullen met covers – nee, dank je. „Ik vind het juist wel sterk”, zegt ze. „Een set van een kwartier met enkel eigen liedjes. Bám. Mensen weten wat ze kunnen verwachten. Ik kan moeilijk ineens 30 songs tegelijkertijd uitbrengen.”

Niet arrogant worden

En ook in optreden moet ze groeien, weet ze. Op Koningsdag deed ze drie optredens op een dag, Groningen, Amsterdam en op het 538-podium in Breda, voor veertigduizend man. Gaat dan alles goed? Nee. Huilend kwam ze eraf, ze had zich verslikt in het begin van ‘Sugardaddy’. Verpest, dacht ze. Ze vragen me nooit meer. Maar niemand klaagde, en nu kan ze ook wel weer inzien dat veel mensen het ook gewoon erg leuk hadden.

Door al die succescijfers ga je er op een gegeven moment zelf een beetje te veel in geloven, vervolgt ze. „Ik was laatst zo overvoerd dat ik dacht: als ik nu nog een interview ga doen, dan ga ik gewoon huilen. En tegen mijn label heb ik gezegd: stop maar met al die verrassingen. Niet weer een gouden plaat. Ik kon het gewoon niet meer aan.”

Vurig wenst ze met beide benen op de grond te blijven. Zoals zangeres Maan bijvoorbeeld, die altijd aardig is voor haar fans. Voor haar ouders, haar twee zussen en haar vrienden heeft ze dan ook een nadrukkelijk verzoek: vinden ze haar arrogant worden of zien ze dat ze verandert, zég het haar. Ferm: „Tik me maar in mijn gezicht. Want veranderen wil ik niet.”

Optredens o.a. 11/8 Zin in de Zomer Festival, Velsen-Zuid; 11/8 Zomerparkfeest Venlo; 24/8 Strandfestival Zand, Almere; 7/9 Hullabaloo1, Groningen; 4/9 Appelpop, Tiel.