Voor de Volksbank dreigt opnieuw een boete, nu voor mogelijke gebreken bij risicomanagement

Voor de Volksbank dreigt een boete van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die heeft mogelijke tekortkomingen geconstateerd in het risicomanagement, zo heeft de Volksbank vrijdag bekendgemaakt bij publicatie van de halfjaarcijfers. De staatsbank hangt ook al een boete boven het hoofd vanwege gebreken in het witwastoezicht.

De Volksbank, die sinds 2013 in handen is van de Nederlandse staat en waar SNS en ASN onder vallen, laat in een verklaring weten dat de uitkomst van beide boetetrajecten „vooralsnog onduidelijk” is. Ook de hoogte van eventuele boetes is „op dit moment” nog ongewis. Wel houdt de bank er rekening mee dat „de financiële impact” ervan „significant kan zijn”.

DNB deed onderzoek naar het risicomanagement van de Volksbank op instigatie van de Europese Centrale Bank. Die gaf de staatsbank eerder een boete van 4,5 miljoen omdat de Volksbank jarenlang verkeerde inschattingen maakte van risico’s van leningen aan Zwitserse kantons en regionale banken. Die boete staat los van het huidige onderzoek naar risicomanagement.


Lees ook

Volksbank-topman Gribnau stopt: ‘Ik ben tot de conclusie gekomen: Martijn, time-out!’

De Volksbank, waar onder meer ASN en SNS Bank onder vallen, verliest met het vertrek van Martijn Gribnau een belangrijke topman.

Dalende rente
De winst van de geprivatiseerde bank daalde in het afgelopen halfjaar met 7 procent tot 231 miljoen euro, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat valt onder meer te verklaren door lagere marges op spaartegoeden. Ook de dalende rente speelt een rol: de inkomsten daaruit namen met 15 procent af.

De Volksbank drijft voor een belangrijk deel op spaargeld en het verstrekken van hypotheken en is daardoor sterk afhankelijk van de rentetarieven. Toen die vorig jaar omhoog schoten, profiteerde de bank sterk: over 2023 werd een winst van 431 miljoen euro behaald, een ruime verdubbeling van een jaar eerder.