Column | Wie kon voorzien dat mensen ‘raar’ noemen zo’n meesterzet bleek?

Het zijn goede tijden voor eenvoudig taalgebruik. De NOS gaat vanaf september het al op YouTube uitgezonden journaal in makkelijke taal op tv uitzenden. En in de Verenigde Staten kun je zomaar vicepresident worden, omdat je op het briljante idee bent gekomen om Donald Trump en zijn secondant J.D. Vance ‘raar’ te noemen.

Fascinerend vind ik het, scrollend door diepgravende politieke en culturele analyses bij gerenommeerde Amerikaanse media als The New York Times en The Economist. Wie had gedacht dat het zo simpel zou zijn? Natuurlijk, je kunt de Republikeinen in het Trumptijdperk een gevaar voor de democratie noemen of voor het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Maar je kunt, zoals de Democratische vicepresidentskandidaat Tim Walz nog geen twee weken terug deed, ook in behapbaarder bewoordingen de situatie samenvatten: deze mensen zijn ‘weird’.

En blijkbaar slaat het aan. Inhoudelijk opboksen tegen de bedenker van pareltjes als ‘Crooked Hillary’, ‘Sleepy Joe’ en, sinds zijn terugtrekking, ‘Laffin – met twee keer een f inderdaad – Kamala’ kan altijd, maar soms werkt een woord als ‘weird’, of ‘creepy’, dus ook.

Een klasgenoot was niet raar toen hij een tosti-ijzer meenam van huis en op school in de gang in het stopcontact deed

Ik heb altijd geleerd dat je mensen niet zomaar raar moet noemen. Een klasgenoot was niet raar toen hij een tosti-ijzer meenam van huis en op school in de gang in het stopcontact deed. Ons vriendengroepje was ook niet raar als we midden in de aula tijdens tussenuren De Lama’s nadeden met halfbakken improvisatiecomedy. Dat was eerder excentriek, zoals je dat ook zegt over Lady Gaga, of Björk, of oud-voetballer Nathan Rutjes.

Mij raar noemen raakt me niet, ik zou ook nooit doorsnee willen zijn. Maar voor politici kan het een treffende kwalificatie zijn. Die hebben toch op z’n minst de pretentie normaal te zijn, want ‘normaal’ wordt over het algemeen breder gedragen. Je kunt prima termen als seksistisch, racistisch, homofoob, transfoob, xenofoob gebruiken – maar ‘raar’ dekt in alle eenvoud soms ook de lading. Ik vind het boven alles raar als een Amerikaanse vicepresidentskandidaat stelt dat de stem van een kindloze vrouw minder zwaar moet wegen. Ik vind het raar als je denkt dat een van de grootste gevaren voor een land gays en transgenders zijn, of dragqueens die kinderen boekjes voorlezen. Ik vind het raar als je, bang gemaakt door partijen die hun hele bestaan eraan ontlenen, migranten als de oorzaak van alle problemen in een land ziet. En ja, ik vind het raar als je beste kritiek op je vrouwelijke tegenstander tijdens verkiezingen is dat ze altijd zo aanstekelijk en uitbundig lacht.

Mensen die je zelden ziet lachen, die zijn pas raar.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.