Gevallen linkse leider Conner Rousseau keert terug naar het centrum van de Belgische macht – en de aandacht

„Still single af” [as fuck, red.], reageert Conner -Rousseau dinsdagavond via Instagram op de vraag of hij „al een vriend of vriendin” heeft. De leider van de Vlaamse socialistische partij Vooruit is op weg naar huis, na onderhandelingen in Brussel over een nieuwe regering. Bij de Belgische verkiezingen van juni scoorde Rousseau’s partij goed. De 31-jarige politicus blaast even stoom af tegenover zijn 142.000 Instagramvolgers. Ze mogen hem vanavond alles vragen, hij reageert via Instagramverhalen die na vierentwintig uur verdwijnen. Ze leren dat zijn favoriete frituursnack de ‘bicky’ is, een Belgische variant op het broodje hamburger.

Ook over de regeringsonderhandelingen beantwoordt Rousseau vragen. De partijleider heeft „enorm veel twijfels”. Hij ziet „nog niet veel terug waarvoor ik ooit de politiek instapte. Meedoen en toegevingen doen zal veel mensen teleurstellen. Stoppen met onderhandelen waarschijnlijk nog meer”. Rousseau vindt dat „een moeilijke”, maar wil „blijven proberen”.

De gevallen politicus Conner Rousseau werd half juli opnieuw verkozen tot leider van de Vlaamse socialisten. Dat plaatst hem terug in het centrum van de macht. Rousseau onderhandelt momenteel als enige linkse partijleider over een volgende Belgische regering met de Vlaams-nationalistische liberaal-conservatieve Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever, de Franstalige liberalen, de Vlaamse christendemocraten en de middenpartij Les Engagés. Bij gebrek aan alternatieve coalities kan de socialist hoge eisen stellen aan zijn rechtse en centrumrechtse gesprekspartners.

Jeugdkampen

Politiek was altijd dichtbij voor Rousseau. Zijn moeder was senator namens de socialisten en werd later burgemeester van zijn thuisstad Sint-Niklaas. Rousseau groeide ook deels op bij zijn vader, die namens de socialistische zorgverzekering jeugdkampen organiseerde aan zee. Hij hielp vaak mee en werkte daar met kinderen die hem „een ongemakkelijke realiteit van armoede voorhielden”, schrijft hij in zijn boek T.. Zwakkeren kansen geven werd zo, naar eigen zeggen, zijn politieke Leitmotiv. Gratis gezonde schoolmaaltijden was voor Rousseau naar eigen zeggen een breekpunt voor regeringsdeelname.

Conner Rousseau met aanhangers tijdens een bijeenkomst van zijn partij Vooruit in Sint-Niklaas, 1 mei.
David Pintens/Belga Photo

Rousseau was vrijwel onbekend toen hij in 2019 leider werd van de zieltogende Vlaamse socialisten. Hij werkte eerder op de marketingafdeling van de partij. Al snel verwierf hij bekendheid door vroeg en overtuigend gebruik te maken van de combinatie van persoonlijke en politieke berichten op sociale media, inmiddels een formule die iedere politicus hanteert. Hij post selfies op hippe muziekfestivals en beantwoordt vragen over allerlei onderwerpen van volgers. Tussendoor plaatst hij toegankelijke politieke boodschappen over het terugdringen van kinderarmoede en het beter bespreekbaar maken van mentale gezondheid. Het maakte hem al snel geliefd onder een jonge, online doelgroep. Zijn volgers noemt hij ‘matekes’.


Lees ook

deze reportage over de aanloop naar de verkiezingen van juni

Aanhangers van de Parti Socialiste verspreiden in het Waalse Charleroi posters die waarschuwen voor de opkomst van radicaal-rechts.

Het grote publiek moest even wennen. Bijvoorbeeld toen de Vooruit-voorzitter, die zich op Instagram lang ‘King Connah’ noemde, een ontmoeting met de Belgische koning Filip omschreef als „koningen onder elkaar”. Of de manier waarop hij de rentree van partijprominent Frank Vandenbroucke als minister aankondigde: „He’s back, bitches”. Inmiddels is Rousseau ook in traditionele media uitgegroeid tot een bekendheid. Verkleed als konijn nam hij deel aan de populaire zangwedstrijd The Masked Singer.

Wonderkind

Evenredig aan de stijging van zijn eigen populariteit nam in de peilingen ook die van zijn partij toe. „De partij gaf in ruil voor glorie en succes haar ziel in pand”, schreef De Standaard in een hoofdredactioneel commentaar. Rousseau bleek een „wonderkind” dat goed kon onderhandelen en een heldere politieke lijn kon uitzetten. Rousseau gaf de partij haar oude naam Vooruit terug, „maar de facto nam ze zijn voornaam over”.

Op economisch vlak bleef zijn partij links. Cultureel schoof Rousseau de socialisten duidelijk naar rechts. Illustratief is een uitspraak in weekblad Humo over een multiculturele wijk in Brussel: „Als ik door Molenbeek rijd voel ik me niet in België”.

Het was de mens Rousseau die vorig jaar een einde leek te maken aan het succes van de politicus -Rousseau. In juni 2023 publiceerde hij een video waarin hij vertelde over de worsteling met zijn geaardheid. „Ik voelde me opgejaagd wild”, zei hij. Rousseau lag overhoop met de pers, die hij de video tegen betaling had aangeboden. Maar zij wilden vooral kritische vragen stellen over meldingen van ‘mogelijk grensoverschrijdend gedrag’. Die meldingen zijn inmiddels allemaal geseponeerd.

Na de zomer brak een nog grotere storm uit rond Rousseau. Tijdens een dronken avond in een café in Sint-Niklaas bestempelde hij tegenover agenten de Roma-gemeenschap als „bruin tuig” waarvoor de politie hun „matrak” (wapenstok, red.) meer zou mogen gebruiken. Ook liet hij zich seksistisch uit over een vrouw. Nadat Het Nieuwsblad de racistische uitspraken van de linkse politicus publiceerde, trad hij af als partijleider en parlementslid. Rousseau, die zijn excuses aanbood, werd door een rechter naar een therapeut gestuurd. Melissa Depraetere volgde hem op als partijvoorzitter.

Comeback

Zelfs van Instagram bleef Rousseau daarna enkele maanden weg. Hij werkte als communicatiedeskundige in Amsterdam. Bij de verkiezingen van juni werd hij lijstduwer. -Rousseau maakte van de stembusgang een referendum. Bemachtigde hij een parlementszetel, dan had de kiezer hem zijn racisme vergeven.

Rousseau werd in de campagne opnieuw een partijboegbeeld. Hij beschouwde het radicaal-rechtse Vlaams Belang als grote uitdager en viel hen onder meer aan op hun standpunten over de inperking van homorechten. Vooruit behaalde een goed resultaat, Rousseau zelf bemachtigde 75.000 voorkeurstemmen. Nu hij opnieuw partijvoorzitter is, lijkt zijn rehabilitatie compleet.

Schaf het religieus onderwijs af, oppert Rousseau dinsdagavond nog op Instagram. „Dat staat alles in de weg en kost onnodig veel geld.” De pers en de partijen waarmee hij onderhandelt pikken het in de dagen daarna gretig op. Rousseau speelt weer mee, hij noemt zich op Instagram ‘Conner 2.0’.