Hoogste aanklager Venezuela begint strafrechtelijk onderzoek naar oppositieleiders vanwege oproep tegen Maduro

De hoogste openbare aanklager van Venezuela begint een strafrechtelijk onderzoek naar oppositieleiders Edmundo González en María Corina Machado. Aanleiding is hun oproep aan de Venezolaanse strijdkrachten om Nicolás Maduro niet te erkennen als herverkozen president en te stoppen met het onderdrukken van demonstranten. Dat schrijft de Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab in een bericht op X.

De oppositieleiders publiceerden maandag een brief waarin zij het leger en de politie oproepen om de kant van het volk te kiezen en hun steun voor Maduro op te geven. „We doen een beroep op het geweten van het leger en de politie om zich aan de kant van de bevolking en hun families te scharen,” schrijven tegenkandidaat González en partijleider Machado.

Ook erkennen zij de verkiezingsuitslag niet. De oppositie verzamelde naar eigen zeggen gegevens van meer dan 80 procent van de dertigduizend stembureaus in het hele land, waaruit zou blijken dat de oppositie met ongeveer 70 procent van de stemmen gewonnen heeft. Vanwege de ontkenning van de verkiezingsuitslag en „het aanzetten van de politie en militaire functionarissen tot ongehoorzaamheid aan de wet”, begint de Venezolaanse aanklager het strafrechtelijk onderzoek naar het duo.

Betwiste verkiezingsuitslag

Met de start van het derde termijn van de autocratische president Maduro dreigt een nieuwe politieke en humanitaire crisis. Demonstranten die massaal tegen de verkiezingsuitslag protesteren worden met geweld onderdrukt. Zeker elf mensen kwamen daarbij om het leven en duizenden werden gearresteerd.

De herverkiezing van Maduro wordt ook door de Europese Unie, de G7 en de Verenigde Staten in twijfel getrokken. Zij vragen Maduro bewijs van zijn verkiezingsoverwinning te delen. Onder de internationale druk beweert Maduro dat binnenkort te leveren. Premier Dick Schoof schreef eerder op X dat Nederland het geweld en bedreigingen tegen vreedzame demonstranten en oppositieleden stevig veroordeelt.