Studentenleiders willen Nobelprijswinnaar als premier Bangladesh

Students Against Discrimination, de belangrijkste studentenorganisatie, wil de Bengaalse Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus als nieuwe leider van de nieuwe tijdelijke regering Bangladesh. Dat heeft de organisatie, waarvan de leiders dinsdag afgevaardigden van het Bengaalse leger ontmoeten, dinsdag laten weten, schrijven internationale persbureaus. De organisatie roemt onder meer Yunus’ „internationale bekendheid”.

Het bericht van de studentenorganisatie volgt een dag op de dodelijkste protestdag in Bangladesh sinds de demonstraties begin juli begonnen. Zeker 109 Bengalen kwamen maandag door confrontaties met de Bengaalse autoriteiten om het leven. Sinds het begin van de protesten zijn zeker 409 doden gevallen. Dinsdag lijkt de rust in de Bengaalse hoofdstad Dhaka wedergekeerd.

Sheikh Hasina, die vanwege de aanhoudende protesten aftrad, is inmiddels naar India gevlucht. Dat deed ze in allerijl per helikopter, nadat duizenden demonstranten maandag haar ambtswoning bestormden.


Lees ook

Hoe Sheikh Hasina, ‘de prinses van Bangladesh’, de greep op haar land verloor

Demonstranten op weg naar het paleis van premier Sheikh Hasina

De Bengaalse legerleider liet maandag in een toespraak al weten dat er gesprekken lopen tussen het leger en andere grote partijen, met het oog op de vorming van een ​​interim-regering. Daarin vroeg hij om tijd voor het vinden van een politieke oplossing.

Bangladesh gaat op dit moment door een van de grootste politieke en veiligheidscrises uit de geschiedenis van het land. De demonstranten eisen een hervorming van de arbeidsmarkt en een eerlijkere verdeling van overheidsbanen.