Meer kritiek over vuile Seine na uitval Belgisch team door ziekte, maar toeschouwers zijn blij dat wedstrijden doorgaan

De schoongemaakte Seine, hét paradepaardje van deze Olympische Spelen, blijft voor problemen zorgen. Zondag maakte De Standaard bekend dat de Belgische triatlete Claire Michel nadat ze vorige week de olympische triatlon zwom in de Seine ziek is geworden door inname van de fecale e.coli-bacerie. Het is niet met zekerheid te zeggen dat er een link is met de Seine, maar daar gaat men in België wel vanuit. Door haar uitval kon het hele Belgische team maandag niet meedoen met de gemengde estafette. Dit nadat eerder al testwedstrijden moesten worden afgelast en de olympische marathon voor mannen werd uitgesteld omdat de waterkwaliteit te slecht was.

De uitval van Michel leidde tot felle kritiek uit de Belgische sportwereld: „[we] hopen alvast dat er lessen worden getrokken voor toekomstige triatloncompetities”, schrijven het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en Belgian Triatlon in een verklaring. Het ge-heen-en-weer zou leiden tot te veel „onzekerheid bij atleten, entourage en fans”. Overigens schreef De Standaard aanvankelijk dat Michel ook was opgenomen in het ziekenhuis, maar dat wordt maandag ontkend.


Lees ook

Het water van de Seine lijkt nu schoon genoeg om in te zwemmen

Langs de oevers en op het water van de Seine is alles in gereedheid gebracht voor de  triatlonwedstrijden.

‘Een beetje walgelijk’

Toeschouwers die zich deze zonnige maandagochtend langs de Seine verzamelen om de triatleten aan te moedigen zijn juist blij dat de wedstrijden in de Seine doorgaan. „Ik vind het mooi dat ze hier zwemmen, middenin Parijs”, zegt de veertienjarige Parijse scholier Corentin Huet die met zijn ouders is komen kijken. „Het is iconisch.” Ook zijn met een Franse vlag omhangen moeder Isabelle Huet (50) is „best positief”, zegt ze terwijl de triatleten langsracen op hun fiets. „Het [schoonmaken] was een enorme uitdaging. En ik denk dat de sporters wel vaker in water zwemmen dat niet heel schoon is.”

„Ik denk dat het een beetje overdreven is”, zegt de in het oranje gestoken Nederlander Livio van Hellenberg Hubar (57) over het uitvallen van de Belgische triatlete. „Ik denk dat als de autoriteiten het door laten gaan, het schoon genoeg is. Ze weten dat als iedereen ziek wordt ze een groot probleem hebben.” Een Fransman merkt op dat sporters altijd risico’s nemen. „Als je op de fiets met veertig kilometer per uur valt heb je een groter probleem dan wanneer je wat vies water binnen krijgt.”

Maar gevraagd of de toeschouwers zélf in de Seine zouden zwemmen, beginnen de gezichten toch wat te vertrekken. „Het water is bruin dus dat is een beetje walgelijk, het maakt niet dat ik zin heb om erin te springen”, zegt Corentin Huet. „Ik hoop dat de sporters medicijnen hebben ingenomen.” Ook Van Hellenberg Hubar, zijn vrouw en twee tienerdochters moeten er niet aan denken. „Maar we hadden het er net over: als je zou moeten kiezen tussen een rivier vol kwallen of deze Seine, dan zouden we toch hier erin gaan.”


Lees ook

Parijse burgemeester Hidalgo maakt in wetsuit haar belofte waar: de Seine is bezwembaar

Anne Hidalgo zwemt in de Seine. Volgens de Parijse burgemeester is de waterkwaliteit goed genoeg voor de Olympische Spelen.