Aan de oever van zwemplas Het Blauwe Meer in Dinxperlo staat sinds april een waarschuwingsbord: ‘PFAS AANGETROFFEN! Zwemmen brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee voor mens en dier’. Voor vijf zwemplassen geldt inmiddels een negatief zwemadvies nadat er hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen. En mogelijk worden dat er meer: verschillende waterschappen zijn deze zomer begonnen met een inventarisatie van PFAS op zwemlocaties.
Ook aan zee bruist er PFAS in de branding. Vorige week meldde de NOS dat overheidsadviezen omtrent zeeschuim, waar veel PFAS in zit, ‘stilletjes’ waren aangescherpt. Werden ouders eerst aangeraden om ‘alert’ te zijn op kinderen die met schuim spelen, is nu het advies te voorkomen dat kinderen ermee spelen. Een kwestie van woordkeuze, lichtte het ministerie toe. Er zijn geen nieuwe inzichten of rapportages waaruit blijkt dat PFAS in zeeschuim een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
De onrust rond PFAS in zwemwater en schuim wortelt in het wrange feit dat de Nederlandse leefomgeving de afgelopen decennia sluipend vervuild is geraakt met onafbreekbare stoffen. PFAS zijn overal en gaan niet meer weg. Met elke maaltijd, slok water, en ademteug krijgen inwoners van Nederland PFAS binnen. Bij elkaar opgeteld is het meer PFAS dan gezond voor ze is, berekende het RIVM eerder op basis van Europese normen.
Lees ook
PFAS in zeeschuim: een onzeker gevaar dat goed is te vermijden
Maar de onrust wordt ook gevoed door de rommelige wijze waarop PFAS-maatregelen tot stand komen. Zwemmers maken nu mee wat moestuinders, vissers en kippenhouders eerder ondervonden. Het begint vaak met de vondst van PFAS in één bron. Dan komen de vragen. Is deze plas nog veilig, is dit ei nog te eten? Pas later starten de onderzoeken. En maanden later volgen tot slot de ingrijpende adviezen: zwem hier niet, teel hier geen groente en fruit, consumeer geen vis, laat eieren liggen.
De werkwijze van het RIVM speelt daarbij een rol. Het instituut gaat pas tot onderzoek over als een opdracht van de overheid komt en brengt pas een advies uit als er wetenschappelijk duidelijkheid is. Maar wat als de kennis er niet is of de opdracht niet komt?
In België is gekozen voor het nemen van no-regretmaatregelen. Dat zijn voorzorgsmaatregelen waar nog geen volledige wetenschappelijke kennis over aanwezig is, maar waarvan aannemelijk is dat ze de blootstelling aan PFAS verlagen. Al in 2021 werd in België ontraden om eieren nabij PFAS-bronnen te eten. Het RIVM kondigde pas deze week aan een landelijk onderzoek naar PFAS in eieren te starten.
Ook over de aannames en beperkingen van RIVM-adviezen zou het instituut transparanter kunnen communiceren. De nieuwe zwemnormen die het instituut in april publiceerde zijn gebaseerd op blootstelling aan kinderen. Volwassenen zouden volgens berekeningen van het RIVM zelf veilig kunnen zwemmen in water tot tien keer de huidige norm. Waarom is dat geen onderdeel van zwemadvies? Een volwassen zwemmer kan dan een eigen afweging maken. Zwemmen en bewegen in de buitenlucht heeft ook gezondheidsvoordelen.
Onzekerheid is intrinsiek aan opkomende probleemstoffen. Maar juist dan kan heldere risicocommunicatie het verschil maken: niet elke bron van PFAS zal te vermijden zijn, dat hoeft ook niet, maar met een paar gedragsaanpassingen is de blootstelling wel te beperken.