De Hongaarse rapper Azahriah durft de spot te drijven met het beleid van premier Viktor Orbán

Met een glimlach en gekleed in een vrijetijdsoutfit beweert de Hongaarse premier Viktor Orbán vol overtuiging dat hij fan is van de Hongaarse rapper Azahriah. In een TikTok-filmpje noemt hij de 22-jarige muzikant „de nieuwe ster” en vindt vooral het nummer „param-param” leuk. „Ik luisterde er gisteravond nog naar”, zegt Orbán.

Het is een verrassende keuze van de radicaal-rechtse premier die al veertien jaar aan de macht is in Hongarije en een sterk nationalistisch-conservatief beleid voert. Daarin is weinig ruimte voor progressieve denkbeelden, multiculturele invloeden en vrijheid in seksuele voorkeuren – juist onderwerpen van en invloeden in Azahriah’s muziek.

Bovendien heet het nummer niet ‘param-param’, zoals Orbán het noemt, maar ‘Rampapapam’. Een overkomelijke vergissing. Al lijkt hij in het TikTok-filmpje te verraden niet echt naar het nummer te hebben geluisterd. Het is namelijk een reggae-achtige ode aan cannabis, en niet een nummer over Orbáns favoriete sport voetbal, zoals hij in het filmpje suggereert. Maar Orbáns boodschap is duidelijk: hij omarmt de 22-jarige rapper, die volgende week een van de hoofdacts is op het Sziget-festival in Boedapest. Terwijl Azahriah, die in het normale leven Attila Baukó heet, juist uitgesproken tegen het beleid van premier Viktor Orbán is.

In interviews hekelt hij de „oorlogszuchtige sfeer” in Hongarije en de campagneposters van Orbáns Fidesz-partij, met persoonlijke aanvallen op Europese regeringsleiders en de joodse filantroop George Soros.

Op Instagram drijft Azahriah de spot met het homofobe beleid van Fidesz. En in een videoclip maakt hij subtiel de vergelijking tussen Orbáns propagandamachine en die van de nazi’s.

Concert van Azahriah op het Exit Festival in Novi Sad, Servië, juli 2024.
Foto Srdjan Stevanovic/Getty Images

Politieke betrokkenheid

Die politieke betrokkenheid maakt hem populair bij de jonge Hongaren, van wie velen nooit een andere leider dan Orbán hebben meegemaakt – Azahriah was acht jaar oud toen Orbán in 2010 premier werd. Alleen zijn muziekvideo’s – bijna allemaal in het Hongaars – hebben al honderden miljoenen views bereikt in een land met nog geen tien miljoen inwoners. Afgelopen mei verkocht hij drie keer het Ferenc Puskás-stadion in Boedapest uit, in een concertreeks waar 130.00 mensen op afkwamen.

Het is niet gek dat Fidesz vreest dat de jonge rapper net zo’n rolmodel wordt als Taylor Swift in de Verenigde Staten, die zich eerder uitsprak voor de Democraten, en dat hij Fidesz’ electoraat kan beïnvloeden. Zijn populariteit in Hongarije is zo groot – eerder dit jaar waren vier van de vijf meest beluisterde nummers op Spotify in Hongarije van Azahriah – dat psychologen spreken van een „massapsychose”.

Over Orbáns omarming haalt Azahriah zijn schouders op. „Ze hebben het gevoel dat ze niet veel tegen mij kunnen doen, daarom proberen ze te verbroederen”, zei hij onlangs in een interview. Toch voelt Orbáns vleiende geste voor hem „vreemd en ongemakkelijk” aangezien zijn vooral jonge fans bepaald niet weglopen met de regerende Fidesz-partij.

Seks in de coulissen

Azahriah trok als twaalfjarige al de aandacht met zijn eigen YouTube-kanaal, waar hij sprak over zijn problemen op de middelbare school in Ujpalota, een achterstandswijk in Boedapest. Zijn ouders waren gescheiden en hij werd voornamelijk opgevoed door zijn moeder, een officier in het Hongaarse leger. Zijn vader was, net als veel andere vaders in Hongarije, werkzaam in Duitsland.

Hij leerde zingen en gitaar spelen door video’s op YouTube te bekijken. Met simpele software maakte hij remixen en schreef Engelse teksten met hulp van online woordenboeken. Hij kan naar eigen zeggen nog steeds geen partituur lezen. Op zijn achttiende brak hij door met de hit ‘Meadow’, die hij maakte met de gevestigde Hongaarse artiest Desh.

Zijn muziek kent invloeden van Hongaarse volksmuziek en een mix van Afrobeat, Caribische ska en Latijns-Amerikaanse klanken. Invloeden die vrij gangbaar zijn in West-Europa, maar die in Hongarije nog als uniek gelden. Maar het zijn vooral de teksten waarin hij alledaagse problemen en situaties beschrijft, die populair zijn onder zijn fans.

Landelijke bekendheid kreeg hij pas nadat hij in 2022 op een lokaal pannenkoekenfestival had opgetreden en in de coulissen seks had met een fan. Een filmpje daarvan werd verspreid door de roddelpers en ging rond op het internet. Hoewel hij het beschamend vond, erkende hij dat het seksfilmpje zijn populariteit heeft vergroot.

Orbáns partij Fidesz vreest dat Azahriah net zo’n rolmodel wordt als Taylor Swift in de Verenigde Staten

Diskrediet

Nog regelmatig verschijnt die video in de regeringsgezinde Hongaarse pers. Het zwartmaken van een tegenstander met al dan niet gestolen privévideo’s is een veelgebruikte tactiek in Hongarije.

Begin dit jaar moesten twee bekende gezichten van de Fidesz-regering opstappen: president Katalin Novák en voormalig minister van Familiezaken, Judit Varga. Zij waren verantwoordelijk voor het verlenen van gratie aan een medewerker van een weeshuis, waarvan de directeur eerder was veroordeeld vanwege seksueel misbruik van minstens tien minderjarige jongens. De medewerker hielp de directeur door slachtoffers onder druk te zetten hun verklaringen in te trekken.

Het seksfilmpje van Azahriah werd door Fidesz-loyalisten gebruikt om de rapper in diskrediet te brengen, toen die een van de initiatiefnemers was van een demonstratie tegen die gratie. Hij zou „niet in een positie verkeren om wie dan ook morele lessen te leren”, was de boodschap. Azahriah haalde er zijn schouders over op. „Ze brachten dit naar buiten, omdat ik met deze demonstratie een van hun publieke vijanden werd”, zei hij in een reactie.


Lees ook

Politieke schade voor partij Orbán na vertrek president én Europees lijsttrekker

De Hongaarse premier Viktor Orbán en president Katalin Novak ontmoeten op 24 mei 2022 de dan net benoemde minister van Justitie Judit Varga.

Goddelijke status

Azahriah’s populariteit komt te midden van de opkomst van een andere dreiging voor Fidesz’ jarenlange politieke hegemonie in Hongarije. Oppositiepoliticus Peter Magyar, de ex-man van de opgestapte minister Judit Varga, wist tijdens de Europese verkiezingen 30 procent van de stemmen te winnen. Een harde klap voor Orbán. Helemaal omdat Magyar pas vijf maanden voor de verkiezingen een partij had opgericht. Het geeft vooral de jonge generatie in Hongarije hoop dat Orbáns greep op het land langzaam verzwakt.

Hoewel Azahriah’s familie op Orbán stemt, doet hij dat zelf niet. Hij neigt naar Magyar, maar sprak zich hier niet publiekelijk over uit. Toch zouden veel van zijn fans graag zien dat hij zich nóg meer over de politiek uitspreekt. Zelf zegt hij dat het niet zijn taak is. „Muzikanten zijn niet verplicht om over politiek te praten. Maar zwijgen in een vrij land omdat je bang bent dat je carrière eronder lijdt, is ook niet oké.”

De pas 22-jarige Azahriah heeft in zijn nog korte carrière al meegemaakt hoe het is om in het middelpunt van de politieke aandacht te staan. Door verguisd te worden met een seksfilmpje, en door geprezen te worden door premier Orbán in het TikTok-filmpje. Zijn populariteit zorgt ervoor dat de chantagemiddelen van Fidesz hem niet raken. „Hij is te populair om mee te sollen”, zei de Hongaarse muziekredacteur David Sajo over zijn bijna goddelijke status in Hongarije.


Lees ook

Profiel Péter Magyar: Breekt hij de greep van Orbán op Hongarije?

Péter Magyar in  maart dit jaar bij een antiregeringsprotest in Boedapest.