De Nederlandse roeiers Ymkje Clevering en Veronique Meester hopen vrijdag de derde gouden medaille voor TeamNL van deze Olympische Spelen te behalen. Het duo, op dit moment wereldkampioenen in de tweezonder, zouden daarmee een vervolg breien aan het goud van de dubbelvier voor mannen en de vierzonder voor vrouwen eerder deze week.
Vrijdag gaat ook het atletiektoernooi, dat in het Stade de France wordt gehouden en nog tot zondag 11 augustus duurt, van start. Zo is het uitkijken naar Sifan Hassan die vrijdagavond haar eerste series loopt op de 5000 meter. Naast die afstand wil ze in de Franse hoofdstad ook een gooi doen naar de Olympische titel op de 10.000 meter en de marathon, later deze Spelen. Femke Bol en Lieke Klaver lopen vrijdag waarschijnlijk mee met de 4×400 meter gemengd.
Op het hockeytoernooi staan zowel duels van het Nederlandse vrouwenteam — tegen België — als het mannenteam —tegen Spanje —vrijdag op het programma. Hieronder alvast een overzicht van de hoogtepunten van het vrijdagprogramma op de Spelen. (ANP)
Laat Javier Milei zien wat er vanaf januari te verwachten valt van aanstaand president Donald Trump?
De Argentijnse president heeft de regeringsdelegatie op de klimaattop in Bakoe opgedragen te vertrekken. Het vroegtijdige vertrek komt totaal onverwachts. „We hebben instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet meer deel te nemen. Dat is alles wat ik u kan vertellen”, zei Ana Lamas, staatssecretaris van Milieu, tegen The Guardian.
Een deel van de in totaal 85 delegatieleden was de afgelopen dagen al in Bakoe, de rest stond op het punt om naar Azerbeidzjan af te reizen voor de tweede week van de onderhandelingen. Daarin moet een akkoord worden gesloten over klimaatfinanciering van ontwikkelingslanden. De Argentijnse regering liet donderdag weten dat ze haar rol in de mondiale klimaatonderhandelingen wilde „heroverwegen”.
Het vertrek kwam nadat president Milei dinsdag een uitgebreid telefoongesprek had met Donald Trump, die in januari voor zijn tweede termijn aantreedt als Amerikaanse president. Trump liet voor zijn herverkiezing weten dat hij, net als tijdens zijn eerste termijn, uit het Klimaatakkoord van Parijs zou stappen omdat het de VS in zijn ogen onevenredig hard treft.
Net als Trump moet Milei weinig hebben van klimaatbeleid. Tijdens zijn verkiezingscampagne ontkende hij geregeld dat klimaatverandering werd veroorzaakt door menselijk handelen. Hij sprak van „een socialistische leugen”. Klimaatwetenschappers noemde hij „luie socialisten”.
Milei heeft kritiek op de Verenigde Naties, die de klimaatonderhandelingen in goede banen moeten leiden. In zijn toespraak bij de Algemene Vergadering beschuldigde hij de VN in september van het opleggen van een „ideologische agenda” en nam hij afstand van de duurzame ontwikkelingsdoelen voor 2030 waarover de internationale gemeenschap in 2015 een akkoord sloot.
„We bevinden ons aan het einde van een cyclus”, zei Milei in zijn toespraak. „Het collectivisme en de morele verhevenheid van de woke-agenda zijn in botsing gekomen met de realiteit, en ze bieden geen geloofwaardige oplossingen voor de problemen van de wereld.”
Een woordvoerder van de Argentijnse regering legde donderdag een verband tussen het vertrek van de delegatie en het ontslag van minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino vorige maand. Volgens de woordvoerder heeft de nieuwe minister, Gerardo Werthein, tijd nodig om het Argentijnse klimaatbeleid te „hervormen”. Veel meer kon hij er niet over zeggen. Hij ging niet in op het bezoek van Milei en Werthein aan een galadiner in Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Trump in Florida, diezelfde dag.
In navolging van een mogelijk vertrek uit het Parijsakkoord door aankomend president Trump, zou Milei dat ook kunnen doen. Na zijn aantreden vorig jaar was daar al sprake van, maar gebeurde het niet. Op de klimaattop in Dubai eind vorig jaar liet de Argentijnse klimaatgezant Marcia Levaggi weten juist naar de top te zijn afgereisd om iedereen ervan „te verzekeren dat Argentinië zich aan het Akkoord van Parijs zal blijven houden”.
„Milei is liberaal en libertair. Hij gelooft in de krachten van de markt”, zei Levaggi tegen persbureau Reuters. „En de markt vraagt om maatregelen om klimaatverandering aan te pakken.”
Maar volgens Carla Chavarria, een Argentijnse expert voor klimaatbeleid, is de terugtrekking uit Bakoe een negatief signaal. Deze top gaat over financiering van klimaatbeleid in ontwikkelingslanden door rijke landen. Argentinië is er economisch slecht aan toe, en kan wel wat klimaatgeld gebruiken. „Op een cruciaal moment om middelen veilig te stellen tegen de klimaatcrisis, wordt het land buitenspel gezet”, schreef Chavarria op X, „waardoor zijn toekomst en zijn aanpassingsvermogen worden verzwakt”.
Ook Ana Mulio Álvarez, die onderzoek doet naar klimaatdiplomatie, noemde in de Buenos Aires Times het vertrek van Argentinië uit Bakoe „een stap terug voor zijn eigen klimaatbestendigheid”. Volgens haar ontbreekt nu de Argentijnse stem „om de broodnodige financiering te bespreken die essentieel is voor ondersteuning van klimaatgevoelige landen”.
Volgens Julieta Zelicovich, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universidad Nacional de Rosario in Argentinië, kan terugtrekking uit het Parijsakkoord ook gevolgen hebben voor het handelsverdrag Mercosur tussen de Europese Unie en een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Een stevig milieubeleid, waar EU sterk op aandringt, is een heet hangijzer voor de ratificatie van het verdrag. „Als de regering verder wil met handelsovereenkomsten, is dit een heel verkeerde stap.”
Liveblog
NAM betaalt niet meer mee aan economie en leefbaarheid Groningen
Griet Op de Beeck schrijft al jaren succesvolle romans, maar ondanks dat succes vond ze geen geluk en worstelde ze met trauma’s uit haar verleden. In haar eerste non-fictie boek ‘Het wordt beter’ vertelt ze met haar intieme schrijfstijl over wat voor invloed trauma op haar dagelijks leven en relaties heeft gehad, en hoe ze zich stap voor stap beter is gaan voelen door therapie en heling.
Met Pieter van der Wielen praat ze openhartig over haar moeilijke jeugd. Over hoe pijnlijk het was om in 2017 bij De Wereld Draait Door haar incesttrauma met de wereld te delen en vervolgens te stuiten op ongeloof en twijfel. Maar zegt ze: “Ik ben tóch blij dat ik het verteld heb, voor mezelf omdat ik het geheim dan niet meer hoefde te dragen, maar ook voor andere slachtoffers die mijn woorden hebben kunnen lenen om het aan andere mensen te vertellen”. Ze vertelt over haar vriendschappen met ‘popsterren van de therapiewereld’, zoals Esther Perel, Bessel van der Kolk en Richard Schwart, en wat ze van hen leert. En over haar positieve ervaringen met vernieuwende therapieën zoals ‘Internal Family Systems’, ontwikkeld door Schwartz. Ze is zo enthousiast dat ze nu zelf is opgeleid tot therapeut. “Ik heb nu hoop en optimisme dat ik nooit heb gekend. Dat gun ik iedereen.”
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman via [email protected].
Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl
In de jaren zestig en zeventig is ongehuwd zwanger zijn in Nederland een groot taboe. Duizenden meisjes en vrouwen houden hun zwangerschap daarom geheim en baren in afzondering hun kind. Door omstandigheden gedwongen, doen ze afstand van hun baby. De kleintjes komen terecht in tehuizen en gaan daarna naar adoptieouders die vaak al lang op een kindje hebben gewacht. Alles opgelost, denkt men. Maar zo gemakkelijk blijkt het meestal niet. Het verleden blijft schrijnen, tot op de dag van vandaag. In aflevering 1 (‘Het grote geheim’) van de vierdelige serie Dossier Afgestaan vertellen moeders hartverscheurende verhalen. Om te voorkomen dat er een band ontstaat, wordt de baby tijdens de bevalling uit het zicht gehouden en daarna zo snel mogelijk naar een aparte afdeling gebracht. Vrijwel direct na de bevalling gaan de moeders weer terug naar hun school of opleiding. Over het kind mag niet meer gesproken worden.
André Waardenburg
Sterke serie over de ‘Troubles’
Say Nothing is een verpletterende dramaserie die zich afspeelt tijdens de Troubles, een eufemisme voor de burgeroorlog in Noord-Ierland. De serie, die vier decennia beslaat en op feiten gebaseerd is, begint in 1972 met de ontvoering van alleenstaande moeder Jean McConville. Daarna richt het verhaal zich op de zussen Dolours en Marian Price. Dat zij zich aan zouden sluiten bij de gewelddadige strijd van de IRA, was min of meer onvermijdelijk. In hun ouderlijk huis in Belfast zat onder de eettafel een geweer verstopt voor het geval Britse soldaten het huis zouden binnenvallen. Hun eerste missie: het overvallen van een bank, verkleed als katholieke nonnen. Daarna worden de opdrachten steeds heftiger. Say Nothing maakt duidelijk wat jarenlange strijd en geweld met de mens kan doen.
Anke Meijer
Klassiek Japans rollenspel
Hardnekkige geruchten beweren dat nieuwe Dragon Quest-games in Japan niet op werkdagen mogen verschijnen, omdat teveel mensen dan zouden spijbelen om hem te spelen. Zo allesbepalend is deze rollenspelreeks in de jaren tachtig geweest, die definieerde hoe toekomstige genregenoten er uit kwamen te zien. Dragon Quest kwam pas vrij laat naar Europa, waardoor de remake van deel drie voor velen de eerste kans is om deze game te spelen. Het is een klassiek rollenspel: als in een sprookje ben jij de held die het koninkrijk moet redden van de ondergang. Een visuele stijl die oud met nieuw mixt en een paar slimme aanpassingen aan de spelformule maken dit zelfs in 2024 nog een warm bad voor rpg-fans, al moet je geen moderne innovaties of een diepgravend verhaal verwachten.
Bastiaan Vroegop
De duizend beste evergreens
Wat de Top 2000 voor Radio 2 is is de Evergreen Top 1000 voor Radio 5. Het is een door de luisteraars samengestelde lijst die hun smaak weerspiegelt. Hier, anders dan in de Top 2000, geen Bohemian Rhapsody van Queen op 1, sterker nog, het nummer staat niet in de Top 10. Wel twee songs van de Cats, Lea en Scarlet Ribbons. De Volendamse band doet het heel goed bij de Radio 5-luisteraars, The Cats leveren 29 nummers, The Beatles, De Rolling Stones en Abba moeten het met minder doen.
Het oudste nummer dat we gaan horen is ‘We’ll Meet Again’ van Vera Lynn uit 1941 en het nieuwste ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker uit 2023. Wat de volgorde van de top 10 zal zijn, waarin ook oa ‘Avond’ van Boudewijn de Groot, ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld en ‘Du’ van Peter Maffay staan, maakt deejay Erik de Zwart op vrijdag tussen 20 en 21 uur bekend.