Westerwolde stapt na 1 september naar rechter vanwege nog steeds overvol Ter Apel

De gemeente Westerwolde stapt opnieuw naar de rechter als het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) er na 1 september niet in is geslaagd om het aantal asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel onder de tweeduizend te brengen. Dat zei burgemeester Jaap Velema van Westerwolde donderdagavond in een uitzending van RTV Noord. Daarmee heeft het COA nog een maand de tijd om orde op zaken te stellen.

Het COA zei in juni te verwachten het aantal mensen in Ter Apel in een maand tijd naar beneden te kunnen brengen. Na die maand bleek van een daling niet of nauwelijks sprake. Het opvangorgaan beloofde schriftelijk vóór 1 september het probleem te kunnen oplossen. De gemeente wil het COA die kans geven, „maar zet de juridische procedure wel alvast in gang”, aldus Velema.

Westerwolde en het COA kwamen al in 2010 overeen dat het aantal asielzoekers in Ter Apel niet boven de tweeduizend mocht komen, vanwege de kans op overlast en onveilige situaties. Toen er vanaf 2020 stelselmatig te veel mensen in het opvangcentrum verbleven en andere maatregelen niet hielpen, stapte de gemeente naar de rechter. Die gaf het COA in januari van dit jaar een dwangsom van 15.000 euro voor iedere nacht dat er te veel asielzoekers in het centrum verbleven, met een maximale boete van een half miljoen euro.

Ook dat heeft niet geholpen. Sinds de maatregel sliepen alsnog bijna iedere nacht 200 tot 300 mensen te veel in de opvang. De maximale boete werd in juni bereikt. Daarom trekt Westerwolde nu opnieuw een grens. „De gevolgen van de problemen bij de asielopvang in Nederland worden nu al veel te lange tijd in onevenredige mate op Ter Apel en haar inwoners afgewenteld”, aldus Velema, die wil dat „de situatie normaliseert”.


Lees ook

COA moet dwangsom betalen voor overvol Ter Apel

Vluchtelingen komen aan in Ter Apel.