Wall Street Journal-verslaggever Gershkovich lijkt eerste inzet Russisch-Amerikaanse gevangenenruil

Een grote gevangenenruil tussen Rusland en Wit-Rusland enerzijds en de Verenigde Staten, Duitsland en Slovenië aan de andere kant, wordt op dit moment op touw gezet. Dat melden Amerikaanse media, waaronder Bloomberg donderdag. Het zou gaan om de grootste gevangenenruil sinds de Koude Oorlog. Onder andere Wall Street Journal-verslaggever Evan Gershkovich zou onderdeel zijn van de ruil.

Mogelijk zou de ruil aan de Poolse grens hebben plaatsgevonden, al is dat nog niet bevestigd. Volgens persbureau Reuters is op een website voor vliegverkeer te zien hoe een Russisch overheidsvliegtuig, dat eerder werd gebruikt voor een andere Russisch-Amerikaanse gevangenenruil, van Moskou naar de Russische exclave Kaliningrad was gevlogen, bij de grens met Polen en Litouwen.

Washington noch het Kremlin hebben zich over de ruil uitgelaten. De afgelopen dagen werd in Russische media druk gespeculeerd over een ophanden zijnde gevangenenruil.

Ook zeven andere Russische dissidenten zijn de afgelopen dagen onverwachts uit hun cel gehaald en verplaatst naar een onbekende bestemming. Zo waren de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan en de Russisch-Britse oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza plotseling niet meer bereikbaar voor hun advocaten.