Desinformatie over steekpartij Southport leidt tot grof geweld tegen Britse moslims

Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) en Alice Dasilva Aguiar (9) waren bij een Taylor Swift- dansworkshop in Southport, een kuststad in het noorden van Engeland, toen een zeventienjarige jongen het buurtcentrum binnenliep en de meisjes doodstak. Negen andere kinderen en twee volwassenen – die de kinderen probeerden te beschermen – raakten zwaargewond en liggen in het ziekenhuis.

Ooggetuigen zeiden tegen The Guardian dat de aanval plaatsvond op het moment dat ouders hun kinderen kwamen ophalen, en zagen wanhopige ouders met bebloede kinderen in hun armen het gebouw uitrennen op zoek naar hulp. Sommigen probeerden hun kinderen op straat zelf te reanimeren.

De verdachte werd een paar uur na de aanval opgepakt. Het ging om een jongen uit Lancashire. Maar online gingen hele andere verhalen rond; nepnieuws over de afkomst en religie van de dader. De desinformatie leidde dinsdag tot hevige rellen.

Russische bron

De eerste bron van het nepnieuws was mogelijk de website Channel3Now, dat zichzelf een ‘nieuwsmedium’ noemt maar veelal AI-berichten publiceert op basis van onjuiste informatie. Het kanaal plaatste enkele uren na de aanval een artikel waarin staat dat de verdachte een asielzoeker is met de naam Ali Al-Shakati. Ook werd er in dit bericht gesteld dat hij vorig jaar per boot in het Verenigd Koninkrijk was gearriveerd. Hier klopte niks van, zo maakte de politie van Southport in een verklaring bekend; de verdachte is geboren in Cardiff, de hoofdstad van Wales, en heeft geen link met de islam.

Channel3Now beweert in de Verenigde Staten gevestigd te zijn, maar in de algemene voorwaarden op hun website is nergens een rechtsgebied te vinden; wat ongebruikelijk is voor Amerikaanse bedrijven. Het IP-adres lijkt afkomstig uit India. Op het YouTube-kanaal van de website is te zien dat de eerste video’s die zijn geplaatst – zo’n twaalf jaar geleden – in het Russisch zijn, beelden van racende auto’s in de sneeuw voorzien van Russisch commentaar. In de jaren daarop verandert dat en verschijnen er steeds vaker Engelstalige ‘nieuwsvideo’s’.

Andere nieuwsmedia namen de onjuiste beweringen van Channel3Now over, waaronder de Russische staatsomroep RT (een door het Kremlin gesteunde nieuwszender die in Europa is verbannen).

Ook influencer Andrew Tate, die eerder werd opgepakt voor mensenhandel, verkrachting en het opzetten van een criminele bende om vrouwen seksueel uit te buiten, beweerde op X dat de dader een „illegale vluchteling” is. Toen de politie bekendmaakte dat dit niet het geval was, schreef Tate: „Dit is De Matrix die niet wil dat je de waarheid weet over illegale migranten die worden binnengelaten.”

Valse claims ontkracht

Alle valse claims werden door de politie ontkracht, maar het kwaad was al geschied. Honderden relschoppers trokken dinsdag naar Southport om hun woede te koelen op de islamitische gemeenschap van de stad.

Tegen The Times zei de politie dat een groot deel van de relschoppers aanhangers zijn van de English Defence League; een Britse extreemrechtse, anti-islamitische organisatie. Soyful Alam, de imam van de moskee, zei dat veel moslims in de stad na de steekpartij een reactie hadden verwacht. Zij hadden besloten hun huizen niet te verlaten, maar anderen verbleven nog in de moskee en moesten door de politie worden ontzet.

Door desinformatie opgehitste relschoppers in het Britse Southport.
Foto Richard McCarthy/PA via AP

Ruim vijftig agenten raakten gewond, 27 van hen moesten naar het ziekenhuis. Acht agenten hebben ernstige verwondingen opgelopen, aldus de politie, waaronder botbreuken, een vermoedelijk gebroken neus en een hersenschudding. Ook drie politiehonden die met stenen werden bekogeld raakten gewond.

Woensdagmiddag publiceerde Channel3Now een verklaring met excuses voor het publiceren van „onjuiste informatie”.

Harmonie

Ruim honderd inwoners van Southport hielpen woensdag met het schoonvegen van de straten en het repareren van de beschadigde moskee, zo melden lokale media. Buurtbewoners hebben hun steun aan de moskee betuigd door bloemen, kaarsen en lekkernijen mee te nemen.

„De relschoppers komen niet uit Southport, dat zit niet in ons karakter”, aldus de voorzitter van de moskee, Ibrahim Hussein, tegen The Guardian. „De inwoners van Southport zijn prachtige mensen. Zij steunen ons en wij steunen hen, we houden van elkaar en leven al dertig jaar in harmonie. Dat gaat niet veranderen omdat een paar idioten iets op sociale media hebben geplaatst.”