NS maakt opnieuw verlies en verhoogt de prijzen: kaartjes bijna 9 procent duurder

De NS heeft de eerste helft van 2024 opnieuw verlies geleden, en gaat daarom de prijzen van kaartjes flink verhogen. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de spoormaatschappij op donderdag publiceerde. Daarin staat dat de prijs van kaartjes met meer dan 8,7 procent omhoog gaat, bovenop de reguliere inflatie. Daarnaast wil de NS 200 miljoen euro bezuinigen, door onder meer vijfhonderd banen op het hoofdkantoor via „natuurlijk verloop” te schrappen.

Het operationeel verlies tot dusver viel op 109 miljoen euro. Dat wijt het bedrijf aan een afnemend aantal reizigers en stijgende kosten door hoge inflatie. Sinds corona zouden veel mensen nog thuis blijven werken. „De kosten die NS maakt om de treindienst te rijden blijven hoger dan de opbrengsten door de verkoop van treinkaartjes en -abonnementen.”

Om te bezuinigen onderzoekt de NS ook of het opknappen van treinen „versoberd kan worden”. Dat is een heikel punt, aangezien 65 van 109 nieuwe treinen nu in het buitenland op reparatie wachten. Het gaat om een nieuwe generatie intercity’s, de ICNG’s, die door productiefouten met problemen kampen. En de NS maakt extra kosten om rijtuigen uit de jaren tachtig en negentig rijdend te houden: er is sprake van waterschade en „degradatie van onderdelen” bij treinen die tijdens corona lang stilstonden.

In 2023 legde het toenmalige kabinet extra geld bij om de NS met 120 miljoen euro te compenseren voor de hogere kosten, met als doel om de prijzen van kaartjes niet te laten stijgen. Het nieuwe kabinet doet dat in 2024 vooralsnog niet, en vanaf 2025 gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over op een jaarlijkse bijdrage van 13 miljoen euro. In een Kamerdebat in maart toonden coalitiepartijen zich niet welwillend tot financiële steun.


Lees ook

Op het Duitse en Poolse spoor staan de gloednieuwe IC’s van NS op reparatie te wachten

Intercity Nieuwe Generatie (ICNG),  bijgenaamd De Wesp, die rijdt op de Hogesnelheidslijn, hier op Rotterdam CS.