Politieke crisis Venezuela: oproep tot arrestatie Maduro om harde repressie straatprotesten

De politieke crisis die Venezuela in de nasleep van de controversiële herverkiezing van Nicolás Maduro als president in de greep houdt, blijft aanhouden. Donderdag heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) het Internationaal Strafhof (ICC) verzocht om een arrestatiebevel tegen de Venezolaanse president Maduro uit te vaardigen. Aanleiding is de harde repressie van de straatprotesten tegen zijn internationaal betwiste herverkiezing van afgelopen zondag, waarbij volgens ngo’s zeker elf doden vielen en ruim duizend mensen werden aangehouden.

Zondag werd Maduro – ondanks exitpolls en peilingen die wezen op een grote overwinning van de oppositie – met 51 procent van de stemmen uitgeroepen tot winnaar. De herverkiezing van Maduro wordt fel betwist door zowel de Venezolaanse oppositie, de Europese Unie, de G7 als de Verenigde Staten. Zij vroegen hem om volledige transparantie te verstrekken over de kiesuitslag. Maduro heeft inmiddels aangekondigd dat hij van plan is zulk bewijs te leveren.


Lees ook

President Maduro zoekt voor Venezolaanse verkiezingen steun bij de pinkstergemeentes

Pastor Jose Gregorio Castro bidt na een gebedsbijeenkomst van de pinkstergemeente nog eens extra dat er geen geweld zal zijn bij de verkiezingen van zondag.

OAS-secretaris-generaal, Luis Almagro, uitte in een bericht op X zijn verontwaardiging over de gewelddadige reactie van de Venezolaanse politie en sprak van een „bloedbad”. Volgens hem is het „tijd voor gerechtigheid.”

Internationaal scherpe reacties

Tegelijk riep vooraanstaand oppositielid Corina Machado op tot massale mobilisatie tegen Maduro’s regime. „We hebben het regime voorgesteld zijn nederlaag democratisch te aanvaarden (…) maar die koos de weg van repressie, geweld en leugens. Het is nu aan ons allemaal om de waarheid te laten gelden. Laten we mobiliseren”. Eerder dreigde Maduro, die sinds 2013 aan de macht is en wordt gezien als de politieke erfgenaam van Hugo Chávez, om oppositieleiders gevangen te zetten en hun protesten hardhandig te onderdrukken. Ook daarop waren de internationale reacties scherp.