Column | Een rechtse man mag niet breeduit lachen

Is lachen links? Of juist rechts? Had Jezus gevoel voor humor? Alsof de tijden nog niet verwarrend genoeg zijn. Donald Trump maakt het lachen van Kamala Harris belachelijk („Heb je haar wel eens zien lachen? Ze is getikt!”), een nieuwe valse noot in zijn brede repertoire van bangelijke vrouwenhaat. Aan het lachen van Hilary Clinton kon je volgens hem ook al zien dat ze niet goed snik was. Tegelijk springen boze christenen – en dan vooral hun plaatsvervangers – uit hun vel over een lhbtiq+-tableau in de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Toch gek, ooit werd links door rechts juist een gebrek aan humor verweten. Ja, want ‘zuur’ en zo. Het Duitse weekblad Die Zeit borduurde er laatst nog wat op voort. Het vroeg zich af, uiteraard op basis van ernstig onderzoek, waarom linkse mensen zo slecht gehumeurd zijn. Kan er geen lachje af, bij het wereldleed? Antwoord van de Duitse dijenkletsers: links hoopt de wereld te verbeteren en dat stemt grimmig.

Het is een even voorspelbaar als sleets cliché. Greta Thunberg kan mooi bozig „blablabla” roepen maar heeft ook een ontwapenende lach. En de linkse underground van de jaren zestig schuddebuikte een behoorlijk antiburgerlijk eind weg. Ja, nu heb je Hans Teeuwen en knalrechts cabaret.

Maar toch, in de politiek is het nu eerder agressief-rechts dat de lachspieren strak heeft afgebonden dan links. Trump wel eens voluit zien buiklachen? Hooguit een gemillimeterd potloodgrijnsje kan eraf. Hetzelfde geldt voor Orbán, Erdogan en de gepantserde grimas van Geert Wilders. Kwaad blijven gaat slecht met een gulle lach. Inderdaad, Trumps publiek buldert bij zijn schimpscheuten over andermans fysieke eigenaardigheden, maar dat is iets anders. Schoolplein-sadisme, nooit echt leuk.

Intussen kreeg de opgekookte woede over dat burleske tafereel in Parijs onbedoeld ook iets komisch – al is het jammer dat klassiek onsportieve scepsis over die hele brood-en-spelen-extravaganza nu ondersneeuwt door de ‘fophef’ over wijngod Bacchus. Het deed denken aan de verontwaardiging over doppen die voortaan aan de fles vastzitten. Wéér die totalitaire EU-tirannie! Ja, want een man wil zo’n dop tussen zijn tanden kunnen pakken en hup, wegspugen.

Net zoals een echte rechtse man, zie Trump, niet mag huilen maar vooral ook niet breeduit mag lachen.

En Mark Rutte dan, die links steevast hoog in de gordijnen kreeg omdat hij „alles weglacht”? Tja, de liberaal Rutte was geen Trump. Hij kende de functie van een spontane, hartelijke lach. Kamala Harris kent die ook – en het werkt.

Honen, kleineren, schimpen, smalen, schamperen, denigreren, sneren – we hebben er in het politieke theater nu al jaren overdoses van gehad. Hoog tijd voor een lach die nu eens niet beledigt, maar moed geeft en bevrijdt.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.