Column | Premier Schoof moet het nu doen zonder veilige werksfeer én zonder veilige werkplek

En ik had al zo met Dick Schoof te doen. Hoe hij zich begin juli op Instagram als premier voorstelde met het ongemak van een vader die voor het eerst de vriend van zijn zoon ontmoet. Hoe hij zich door een eerste debat heen worstelde waarin hij moederziel alleen stond en zelfs door een partij uit zijn eigen coalitie voor de bus werd gesmeten. Och Dick, dacht ik, wie heeft je zo gek gekregen om dit bijeengeraapte zootje vraagtekens te gaan leiden? Nou ja, hij was in ieder geval nog de machtigste man van het land.

Tot hij dat niet was. Want dat blijkt Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag. Schoof mag niet tot de Kerst in het Torentje blijven werken, maar hij en zijn ambtenaren moeten eind augustus weg zijn. Gebeurt dat niet, kost het ze 100.000 euro per week. Het Rijksvastgoedbedrijf vroeg voor Schoof om uitstel, omdat zijn nieuwe onderkomen nog niet goed genoeg beveiligd is tegen eventuele cyberaanvallen. Allemaal begrijpelijk, erkent Van Zanen, maar het feit dat het Torentje al jaren brandgevoeliger is dan een goedkoop opgooitentje in de buurt van een kampvuur, weegt zwaarder.

Weer een tegenslag. Schoof keek nog wel zo blij toen Mark Rutte hem symbolisch de sleutel van het Torentje overhandigde, die werkplek is ongetwijfeld de leukste secundaire arbeidsvoorwaarde. Ik kan me goed voorstellen hoe Schoof zich moet voelen. Ook ik moest een keer onverwacht mijn onderkomen verlaten, al was mijn Torentje een goedkoop driekamerappartement in Amsterdam-West zonder centrale verwarming maar mét ratten, waar ik blijkbaar helemaal niet als ‘medehuurder’ had mogen wonen. En ook ik heb weleens mijn privacy te grabbel moeten gooien op de wifi in een Starbucks omdat ik nou eenmaal een deadline had.

Interessant aan de kwestie is natuurlijk dat de brandveiligheid van de gebouwen op het Binnenhof al jaren niet in orde is, maar Rutte wél mocht blijven zitten. In 2021 kreeg hij tegen alle adviezen liefst drie jaar uitstel. Daar had de Haagse gemeenteraad overigens ook problemen mee, maar Rutte was in zijn jaren als premier wel vaker uitzondering op de regel. Die charmeerde, blufte, glibberde zichzelf altijd overal doorheen – hij zei ongetwijfeld bulderend tegen Richard de Mos dat hij wel voor hetere vuren had gestaan dan een brandend bureau.

Maar nu geen uitzonderingen meer. En zo werd de al ondankbare taak voor Schoof binnen een maand nog weer wat ondankbaarder. Is hij een premier zonder veilige werksfeer én zonder veilige werkplek. Wat rest is zijn prijzenswaardige vertrouwen toen hij om uitstel vroeg: dat zijn kabinet überhaupt de Kerst haalt.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.