In het beroemde Palmhoutwrak uit de Waddenzee lag een kruik waar de kurk nog altijd op zit

Archeologen hebben ontdekt welk type schip het beroemde Palmhoutwrak uit de Waddenzee was. „Het was een pinasachtig schip. Het had namelijk een rechte achterkant met een spiegel”, zegt maritiem archeoloog Thijs Coenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De afgelopen vijf weken heeft hij leiding gegeven aan nieuw onderzoek aan het wrak, dat bekend is geworden van de 17de-eeuwse jurk.

Bij de achtersteven hebben de archeologen de hekbalk gevonden, waaraan de spiegel van het schip was bevestigd, vervolgt Coenen. „De spiegel zelf zit waarschijnlijk nog diep in de zeebodem.”

Tot nu toe hielden de onderzoekers er ook rekening mee dat het wrak, dat in 2010 door Texelse sportduikers is ontdekt, een fluit was. „Dat is een vergelijkbaar scheepstype, maar met een bolle achterkant”, legt Coenen uit.


Lees ook

De Texelse jurk uit het Palmhoutwrak krijgt nog een archeologisch staartje

De 17de-eeuwse jurk uit het scheepswrak, die in 2016 groot nieuws was.

Kisten met hars

De vondst van de hekbalk is ook van belang voor de mogelijke identificatie van het schip, dat op basis van dateringen van scheepshout en lading tussen 1645 en 1670 is vergaan. In archiefstukken komen enkele schepen voor die in die periode bij Texel zijn vergaan. „De fluiten vallen nu zeker af”, concludeert Coenen.

Mogelijk levert een andere vondst, waarmee Coenen „heel blij” is, nog meer aanwijzingen voor identificatie. „In het middendeel hebben we restanten van kisten gevonden. Op vier planken hebben we in de vorm van letters en cijfers merktekens gevonden, mogelijk van een handelaar. Die gaan we vergelijken met de merktekens in een database die een archeoloog van de Universiteit Leiden heeft aangelegd, om hopelijk zo te achterhalen welke handelaar zijn lading met het Palmhoutwrak heeft laten vervoeren. Uit archiefstukken over die handelaar zouden we vervolgens kunnen afleiden welk schip hij heeft gebruikt. Op deze manier is bij een ander historisch scheepswrak in de Waddenzee identificatie gelukt.”

Bij het onderzoek hebben de archeologen ook een deel van het middenschip en de voorsteven blootgelegd. Daarbij kwamen ze vooral veel kisten mastiek (hars) tegen, vertelt Coenen. „Toch hebben we ook enkele opmerkelijke vondsten gedaan, zoals veel textiel – mogelijk delen van een tapijt of lakens – en een astrolabium, een rond instrument waarmee de hoogte van hemellichamen boven de horizon en daarmee de positie op zee kon worden bepaald.”

De kruik-met-kurk uit het wrak.
Foto Thijs Coenen

Ook hebben ze een aardewerken kruik gevonden afgesloten met een kurk. „Er kan nog drank in de kruik zitten, maar ook kwik dat de chirurgijn voor medicinale doeleinden gebruikte.”

Belangrijkste doel van het onderzoek, dat in opdracht van toenmalig staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur, D66) is uitgevoerd, was het vaststellen van de toestand en omvang van het wrak en de nog aanwezige lading. Op basis van het onderzoek zullen toekomstscenario’s worden opgesteld. Daarna kan er een afgewogen besluit genomen worden over de toekomst van het Palmhoutwrak. Dat kan variëren van behoud ter plekke tot verder onderzoek en een opgraving. Wat er ook uitrolt, één ding weet Coenen al zeker: „Er is nog genoeg aanwezig van het wrak en de lading om meer te weten te komen over de 17de eeuw.”