Turks parlement stemt voor opsluiten van miljoenen straathonden

Een meerderheid van het Turkse parlement heeft dinsdag vóór een omstreden wet gestemd om miljoenen straathonden op te sluiten in asielen. Dat schrijven internationale persbureaus. Onder meer dierenactivisten en oppositiepolitici verzetten zich al lange tijd tegen de wet.

Volgens een meermaals aangepast wetsvoorstel van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan moeten miljoenen straathonden in asielen worden ondergebracht om overlast op straat tegen te gaan. Activisten vrezen dat de dieren zullen worden afgemaakt. In het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden honden die niet binnen een maand geadopteerd worden een spuitje krijgen.

Die voorwaarde verdween uit het uiteindelijke wetsvoorstel, dat dinsdag met 275 stemmen voor en 224 tegen werd aangenomen. De Turkse asielen zitten echter nu al overvol. Daardoor heerst de vrees dat een grote toename van de hondenpopulatie in asielen er in de praktijk alsnog toe zal leiden dat de viervoeters massaal worden afgemaakt.

4 miljoen honden

In Turkije zijn naar schatting zo’n 4 miljoen honden die op straat leven. Het land heeft 322 dierenasielen waar in totaal 105.000 honden terecht kunnen. Zelfs wanneer er massaal asielen worden bijgebouwd, zal de capaciteit tekort blijven schieten voor de plannen om alle straathonden op te sluiten.


Lees ook

Turken verzetten zich tegen straathondenwet. ‘Een door God gegeven ziel mag je niet wegnemen’

Iskender Çayla (rechts) en Metin Aydin rijden twee keer per week langs de randen van Istanbul om straathonden eten te geven.

Activisten en oppositiepartij CHP kondigden al eerder aan tegen de wet te zullen procederen tot aan het Grondwettelijk Hof. ,,De wet is duidelijk ongrondwettelijk en verdedigt niet het recht op leven”, zei CHP-leider Ozgur Ozel. Duizenden mensen gingen afgelopen weken de straat op om tegen de plannen te demonstreren.