Kubricks Overlook Hotel heeft nooit bestaan, maar zal nooit verdwijnen

Deze maand is het 45 jaar geleden dat het Overlook Hotel zijn deuren sloot – regisseur Stanley Kubrick rondde na bijna een jaar de opnames van zijn horrorklassieker The Shining af. De in 1980 zuinig ontvangen horrorfilm is nu zijn invloedrijkste meesterwerk, het Overlook Hotel is als horrorhotel beroemder dan het Bates Motel van Hitchcocks Psycho. Het Overlook heeft nooit bestaan, maar weigert te verdwijnen.

Dit weekeind ging op YouTube een korte documentaire in première: Shine On – The Forgotten Shining Location. Drie veteranen van The Shining – dochter Katharina Kubrick, zwager-producer Jan Harlan, art director Leslie Tomkins – zoeken resten van het hotel waarin de alcoholistische schrijver Jack Torrance zijn vrouw Wendy en paranormaal begaafde zoontje Danny naar het leven stond. Het exterieur van het hotel is de Timberline Lodge in Mount Hood, Oregon, dat in april bijna afbrandde. Het interieur is gebaseerd op het Ahwahnee Hotel in Yosemite National Park: de lobby met zijn vierkante zuilen, de Colorado Lounge met grote trap, de liften.

Het Overlook Hotel lag in 1979 uitgesmeerd over de ‘sounds stages’ van de Elstree Studio’s vlak boven Londen, tien minuten rijden van Kubricks landgoed. Bij het studiocomplex stond de gevel van de Timberline Lodge, die op zeker moment wegwoei. Studio 1 bevatte het doolhof bij nacht, met 9.000 ton gedenatureerd zout als sneeuw, studio 3 de sinistere hotelkamer 237 en de Colorado Lounge, studio 4 de hotellobby. Al die studio’s maakten in 1991 plaats voor een Tesco-supermarkt, evenals studio 5 (Gold Room met bar en balzaal), de watertank (bloedlift) en workshops (rode toilet, spelletjeskamer).

Het exterieur van de Timberline Lodge in Mount Hood, Oregon waarop Stanley Kubrick het Overlook Hotel baseerde.
Foto Russ Heinl/ Imageselect

Groene badkamer

In Shine On – the Forgotten Location blijkt alleen het Enigma-gebouw nog overeind te staan, van het boilerhuis, de keuken en proviandkamer waarin Wendy de bewustloze Jack opsluit. Daar haalt het trio veteranen herinneringen op aan de opnames en blijkt het Overlook in hun huizen voort te leven. De weduwe Kubrick gebruikt de tafel waar de helderziende kok Halloran zoon Danny op een ijsje tracteert als keukentafel, de werktafel waaraan Jack Torrance zijn roman All work and no play makes Jack a dull boy typt, is nu de dinertafel van dochter Katharina en zwager Jan Harlan liet de groene badkamer van kamer 237 in zijn huis installeren, met de badkuip waarin ooit een rottend vrouwenlijk dreef. Eng? „Ach welnee, gewoon een badkamer.” Wel betreurt Harlan het dat hij zijn kinderen het driewielertje van Danny Torrance tot gort liet rijden. Dat zou nu een fortuin waard zijn, peinst hij.

Want Kubricks Overlook Hotel is nu een ‘franchise’ met intense merchandizing: op internet vind je tafellakens, bedspreien, badkamermatten, handtassen, behang, T-shirts en petjes met het geometrische oranje-bruin-rode motief van de vloerbedekking. Naast boeken, videogames en escaperooms inspireerde het Overlook recentelijk films en tv-series. Producer J.J. Abrams werkt voor Netflix aan een horrorserie over het hotel, Steven Spielberg liet het Overlook in 2018 digitaal reconstrueren voor zijn blockbuster Ready Player One. Een sentimentele operatie, aldus Spielberg, die Kubrick in 1979 leerde kennen in de tweede versie van de Colorado Lounge – de eerste was door kortsluiting in vlammen opgegaan. Na een stroef begin nodigde Kubrick hem uit om die avond bij hem te eten, het begin van een 19-jarige vriendschap die ook overleefde dat Kubricks dochter Vivian in juli 1980 de opnames van zijn Indiana Jones-film Raiders of the Lost Ark in de Elstree Studio’s dagenlang lamlegde. Vivian wond zich tijdens een setbezoek op over Spielbergs behandeling van de 6.500 slangen en belde de dierenbescherming.

Stephen King

Auteur Stephen King, op wiens gelijknamige bestseller uit 1977 The Shining is gebaseerd, had een enorme hekel aan Kubricks verfilming, die het idee dat het Overlook Hotel een demonische entiteit vol hongerige geesten is, straal negeerde. Kubrick richtte zich liever op de interne worsteling van Jack Torrance en wilde als atheïst zijn paranormale spektakel metaforisch kunnen interpreteren, als een hallucinante uitvergroting van echtelijke spanning en ‘cabin fever’. Het labyrintische Overlook was ook Jack Torrance’ brein, met kamer 237 als zijn inherente kwaad. Kubrick liet zich inspireren door Freuds essay Das Unheimliche uit 1919, over verdrongen zaken die tegelijkertijd vertrouwd en sinister zijn – de enige emotie die je volgens Freud intenser in de kunst dan in de realiteit beleeft. Hij stopte The Shining vol onbehaaglijke details: bizar acteren, lange gangen, verre muziek, spiegels en heel veel dubbelgangers.

Het Overlook Hotel zelf is een Escher-achtig doolhof met als dubbelganger een buitendoolhof, dat zelf weer een dubbelganger heeft in een niet-kloppende maquette binnen. Niets klopt in het Overlook: het interieur past niet binnen de gevels van de Timberline Lodge, het vloerplan zit vol contradicties en ramen duiken op onmogelijke plekken op. Allemaal opzet, herhaalt zwager Jan Harlan in Shine On. Onbewust kruipt dat je onder de huid. En wakkert het paranoïde theorieën aan, zo blijkt uit de documentaire Room 237, waarin schijnbaar verstandige mensen geobsedeerd trachten te bewijzen dat The Shining éígenlijk gaat over de genocide op inheemse Amerikanen, de Holocaust of het simuleren van de Apollo 11-maandlanding door Kubrick zelf.

Overigens heeft het Overlook nog een dubbelganger met een eigen cultus: het Stanley Hotel in Colorado dat de schrijver Stephen King tot The Shining inspireerde. In dat hotel aan de voet van de Rocky Mountains speelde de miniserie The Shining (1997), die wél trouw Kings roman volgde. Het is nu in trek voor bruiloften met een horrorthema en opent binnenkort een horrormuseum. Stephen King keerde terug naar zijn Overlook in een vervolg dat in 2019 eveneens werd verfilmd: Doctor Sleep, waarin Ewan McGregor het als oudere, met drank worstelende zoon Danny opneemt tegen een vampiersekte. Die film bracht een zekere mate van verzoening tussen Stephen King en de erven Kubrick: de finale van Doctor Sleep speelt zich namelijk af in Kubricks Overlook Hotel, dertig jaar na dato. En eindigt zoals Stephen King The Shining liet eindigen: met een ontploffende boiler en een brandend hotel. Iedereen blij, al maakt het weinig uit. Het Overlook Hotel heeft nooit bestaan en zal nooit verdwijnen.