Meer vingers wijzen naar radicaal-links als daders sabotage-acties Frans spoor

Terwijl de Olympische Spelen in volle gang zijn, is het Franse spoorwegbedrijf SNCF druk bezig zijn treinschema weer op orde te krijgen na de sabotage-acties van donderdagnacht. Toen vernielden kwaadwillenden seininstallaties en kabels langs de hogesnelheidslijnen die Parijs verbinden met Lille, Bordeaux en Straatburg. Een poging om de lijn tussen Parijs en Marseille te saboteren werd verijdeld. Honderdduizenden reizigers zagen hun trein verlaat of geannuleerd worden.

Zondagochtend liet de SNCF weten dat de herstelwerkzaamheden klaar zijn. De sabotage-acties hebben deze laatste weekenddag nog wat gevolgen op het spoor, maar vanaf maandag belooft het spoorwegbedrijf een retour à la normale.

Wat overblijft is de vraag: wie zat er achter de acties? Dit weekend hebben verschillende Franse en internationale media een mysterieuze mail ontvangen vanaf het e-mailadres [email protected] waarin „een onbekende delegatie” de verantwoordelijkheid voor de acties opeist. Het is vooralsnog niet bevestigd dat de mail ook daadwerkelijk door de daders geschreven is – de politie doet onderzoek.


Lees ook

Chaos op het Franse spoor na sabotage

SNCF-medewerkers en agenten bij het spoor bij het noord-Franse Croisilles.

Tegen politie-inzet en kapitalisme

De mail is een volgens Le Parisien bij vlagen onnavolgbare tekst waarin de schrijvers kritiek uiten op de Spelen. „Ze noemen dit een feest? Wij zien het als een viering van nationalisme en een gigantische enscenering van de onderwerping van bevolkingen door staten.” Ook zijn ze kritisch op de politie-inzet en het kapitalistische karakter van het evenement. „De Olympische Spelen bieden een experimenteerterrein voor de politie om massa’s te beheersen (…). Zoals elk groot sportevenement zijn ze ook elke keer een gelegenheid om de waarden te aanbidden die ten grondslag liggen aan de wereld van macht en geld.”

Als de brief daadwerkelijk van de daders afkomstig is, lijkt het scenario dat de acties zijn uitgevoerd door een radicaal-linkse en/of antikapitalistische groepering het meest aannemelijk. Wat bijdraagt aan deze vermoedens is het feit dat afgelopen maanden radicaal-linkse groeperingen hebben opgeroepen tot acties tegen de Spelen. Ook gebruikte een radicaal-linkse groep in het verleden exact dezelfde modus operandi bij een sabotage-actie. Maar zeker is dat niet.

Een ander scenario dat in de Franse pers besproken wordt is dat van Russische beïnvloeding. Het is bekend dat Frankrijk een lievelingsdoelwit is voor destabiliserende acties van het Rusland van Vladimir Poetin, zeker sinds president Emmanuel Macron zich fermer uitspreekt tegen Poetin en zijn oorlog in Oekraïne. Een week voor de openingsceremonie werd een Rus opgepakt die de ceremonie had willen saboteren en „vijandigheden had willen aanwakkeren” in Frankrijk.

Vrijdag buitelden Rusland- en terrorismeexperts dan ook over elkaar heen om te stellen dat het Russische scenario het meest aannemelijk is, maar tot dusver is er niets bekend geworden over bewijs dat daarop wijst. Intussen houden de autoriteiten zich op de achtergrond over de gebeurtenissen. Waarschijnlijk om de daders geen aandacht te geven en de ogen gericht te houden op de olympische podia.


Lees ook

Vervuilde Seine en bedwantsenplaag in Parijs: Frankrijk is een favoriet doelwit voor Russische desinformatie

De Russisch-orthodoxe kathedraal Sainte-Trinité in Parijs ligt op steenworpafstand van de Eiffeltoren en het Élysée.