Column | Dat is niet Amerika

Toon me je media en ik weet in welk land je bent. Gaat het steeds over verkiezingen in de Verenigde Staten en worden die steevast Amerika genoemd? Dan ben je in Nederland. Dwepen met USA-presidenten, hun entourages en verkiezingen behoort hier zo’n beetje tot de volkscultuur.

Helaas heb je wanneer je inburgert niet altijd voor het kiezen welke eigenschappen van de inboorlingen je wel of niet overneemt, dus duik ik al jaren op nieuwsberichten over verkiezingen in de VS als een vlieg op een berg mest. Daarna voel ik me vies, vooral als mijn vader uit Uruguay belt.

Laatst flapte ik er een non-nieuwtje over Jill Biden uit.

Hij: Wie?

Ik: De vrouw van Joe.

Hij: Het opaatje?

Europese leiders kent hij beter bij naam dan ik doe, maar de Michelle O’s, Nancy P’s. of Melania T’s. kunnen hem, een oud-anarchistische socialist, gestolen worden. Het enige personage uit de politieke USA-soap dat hij altijd bij naam kent, is dat waar Zuid-Amerikaanse landen van oudsher mee te maken hebben: de minister van defensie, volgens papa minister van invasie.

Dat ik parate kennis heb over de dansjes van Kamala Harris, wat George Clooney over haar zei of het belang van Taylor Swift in de verkiezingsstrijd van het imperium, is een vlek op de familienaam. Ik probeer al die als kennis vermomde domheid voor mijn vader te verbergen, maar als Nederlandse mediaconsument valt het niet mee over internationale politiek te ouwehoeren zonder wat van de oppervlakkige drek te morsen die dagelijks over ons wordt uitgestort. Het gevaar bestaat dat ik ‘Amerika’ zeg in plaats van ‘Estados Unidos’. Dat zou mijn vaders hart breken. Amerika is het continent met daarin Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In het Nederlandse medialandschap wemelt het van zogenaamde ‘Amerikadeskundigen’ die taalkundig niet in staat lijken onderscheid te maken tussen het continent Amerika en het land de Verenigde Staten van. Blind verliefd op hun favoriete supernatie collaboreren ze met de toe-eigening van de continentnaam. Daar moet je het dan van hebben voor je informatie.

Bij elke uitglijder die ik aan de telefoon maak, detoneert mijn vader in een feitjesregen: „De Verenigde Staten investeren jaarlijks 820 miljard in bewapening. China en Rusland komen samen niet tot een kwart daarvan. De Verenigde Staten zijn het enige land dat werkelijk kernwapens gebruikte. Ze beschermen daar liever hun geweren dan hun kinderen. In 240 jaar bestaan heeft het land vijftien jaar geen oorlog gevoerd, voor de rest was het bloed vergieten van Vietnam tot Oekraïne. Oorlogen beëindig je niet met wapenleveranties, maar aan onderhandelingstafels.”

Op tv zei Kamala: „God bless the United States of America.”

Ik zei: „Haar topografische kennis lijkt in ieder geval in orde.”

Mijn vader zuchtte: „Wat doen ze daar met je?”

Carolina Trujillo is schrijfster.