Twee leiders berucht Mexicaans drugskartel opgepakt in de VS

Twee leiders van een berucht Mexicaans drugskartel zijn in de Verenigde Staten opgepakt, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag.  Ismael ‘El Mayo’ Zambada Garcia was de baas van het Sinaloa-drugskartel, dat onder meer cocaïne en fentanyl verhandelt. Hij werd opgepakt samen met Joaquín Guzmán López, de zoon van de gelijknamige Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, een van de beruchtste drugsbazen van Mexico. De twee werden in de Texaanse stad El Paso gearresteerd nadat ze daar landden in een privévliegtuig.

El Mayo en El Chapo zetten in de jaren tachtig een drugsnetwerk in Mexico op, wat uitgroeide tot een imperium waar miljarden dollars in omgaan. Het Sinaloa-kartel smokkelt al tientallen jaren drugs naar meer dan vijftig landen, waaronder Europa en de VS. Terwijl El Chapo leek te genieten van de faam – in 2016 gaf hij een openhartig interview gepubliceerd in Rolling Stone – bleef El Mayo als de ‘strateeg’ van het kartel meer op de achtergrond.

El Chapo werd in 2016 al gearresteerd, kreeg in 2019 levenslang en zit zijn straf uit in een van Amerika’s best bewaakte gevangenissen in Colorado. Zijn zonen namen het stokje over. In 2023 werd Ovidio Guzmán López, een broer van Joaquín Guzmán López, al uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Valstrik

Zambada, inmiddels 76, werd jarenlang gezocht. De Verenigde Staten hadden een beloning van 15 miljoen dollar uitgeloofd voor cruciale informatie over deze drugsbaas.

Hoe de Verenigde Staten hem juist nu in de boeien hebben kunnen slaan, is nog onduidelijk. Volgens The Wall Street Journal trapten Zambada en Guzmán López in een plan dat maandenlang is uitgedacht door Homeland Security Investigations en de FBI. Een hooggeplaatst kartellid zou de twee het vliegtuig in hebben gelokt. The New York Times schrijft op basis van anonieme bronnen dat het Guzmán López was die Zambada onder valse voorwendselen in het privévliegtuig zou hebben gekregen.


Lees ook

Gewelddadige, paranoïde en zakelijke El Chapo wacht levenslang

Joaquín Guzmán, alias ‘El Chapo’ op een rechtbanktekening van dinsdag. Van de maffiabaas worden in de rechtbank  geen foto’s gemaakt.


Lees ook

Mexicaanse kartels ontginnen Nederland om ‘crystal meth’ te koken

Mexicaanse kartels ontginnen Nederland om ‘crystal meth’ te koken