Douane vindt drie ton crystal meth verstopt in zakken zand uit Mexico

De douane heeft begin maart ruim 3.200 kilo methamfetamine, beter bekend als crystal meth, onderschept in de haven van Rotterdam. De drugs zaten verstopt in zakken met een „zandachtige substantie”, afkomstig uit Mexico. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De lading had een bedrijf in het Brabantse Den Hout als bestemming. Een 55-jarige inwoner van dat dorp is aangehouden. Hij is inmiddels weer vrijgelaten, maar blijft wel verdachte zolang de douane, het OM en de zeehavenpolitie de vangst onderzoeken.

De zakken zand waarin de drugs verstopt zaten bleken zwaar vervuild met koper en PFAS. Daarom werd maanden gezocht naar de juiste manier om de crystal meth te vernietigen. Afgelopen week is dat gelukt, meldt het OM, hoewel niet bekend is gemaakt hoe dat precies is gedaan. De partij drugs heeft een waarde van 22,4 miljoen euro. Het OM spreekt van „de grootste crystal meth vangst in Nederland tot nu toe”.

De Rotterdamse haven geldt als een belangrijk knooppunt in de internationale drugshandel. Drugs die daar of in de havens van Antwerpen en Vlissingen aan land komen, worden door drugscriminelen verder verspreid over Europa. Tussen een lading bananen uit Ecuador vond de douane in Rotterdam vorig jaar nog de grootste partij cocaïne die het ooit had ontdekt: ruim 8.088 kilo.


Lees ook

Nog nooit werd zoveel cocaïne onderschept in de havens van Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen

Demonstratie in Rotterdam over de werkwijze van de douane.