Het waren prima cijfers voor de (relatief) nieuwe topman. Hein Schumacher, de Nederlander aan het hoofd van het Britse voedingsmiddelenconcern Unilever, kon donderdag bekendmaken dat het bedrijf meer omzet, en vooral meer winst had gemaakt in de eerste helft van het jaar. Met name de schoonheidstak en de divisie persoonlijke verzorging droegen bij aan de groei.
De onderliggende operationele winst kwam uit op 6,1 miljard euro in het eerste halfjaar, een stijging van 17 procent. „Veel beter dan analisten, inclusief ikzelf, hadden verwacht”, zegt Fernand de Boer, analist bij Degroof Petercam. De onderliggende omzetgroei kwam uit op 4,1 procent.
Aandeelhouders waren al jaren ontevreden over Unilever, dat te weinig groei zou laten zien. Het concern worstelde met de concurrentie van goedkope huismerken aan de ene kant, en het duurdere segment aan de andere kant. Het bedrijf is groot in verzorgingsproducten (denk aan Dove en Rexona), huishoudelijke producten (Omo) en voedingsmiddelen (Calvé en Knorr).
Een jaar topman
Schumacher (afkomstig van FrieslandCampina) is nu een jaar de topman van Unilever en heeft flink de bezem door het bedrijf gehaald. In maart kondigde Unilever een stevige reorganisatie aan. Wereldwijd sneuvelen ongeveer 7.500 kantoorbanen. Ook werd bekend dat de Nederlander de ijsdivisie (met merken als Magnum en Ben & Jerry’s) in de verkoop zet. Het bedrijf schrijft op koers te zijn om de verkoop eind volgend jaar af te ronden.
Niet alleen het ijs ging overboord, ook een deel van de duurzaamheidsambities werd uitgesteld. Zoals de belofte om het verbruik van nieuw plastic per 2025 te hebben gehalveerd. Ook een doel om in 2030 alleen nog te werken met leveranciers die hun personeel een leefbaar loon betalen, werd geschrapt. Het nieuwe doel is over twee jaar de helft van de inkoop te doen bij leveranciers die hun medewerkers fatsoenlijk betalen.
Schumacher zei donderdag in een toelichting tegen analisten dat het juist „een kwestie van leiderschap” is om realistische doelen te stellen, en dat er meer focus komt op doelen zoals reductie van CO2-uitstoot.
Lees ook
De weg naar plastic recyclen zit muurvast. ‘Misschien was ik naïef dat ik dacht het te kunnen opnemen tegen fossiele plastics’
Een schepje er bovenop
Het aandeel van Unilever klom door de nieuwe cijfers met 6 procent. Maar of de gunstiger cijfers helemaal het werk zijn van Schumacher, betwijfelt analist De Boer. „Schumacher heeft er een schepje bovenop gedaan, maar uiteindelijk is Unilever al een hele tijd bezig met kostenbesparingen en het aanbrengen van meer focus. Het is daarom wat vroeg om te zeggen: dit is het werk van Hein en zijn managementteam. Als Unilever nog iets kan versnellen en de marges nog verder kan verbeteren, dan pas is het bedrijf op een hoger plan gebracht.”