Fragiele spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn ontslaat dertigduizend medewerkers

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) ontslaat de komende vijf jaar ruim dertigduizend medewerkers. Dat komt neer op 10 procent van het personeelsbestand. Vooral administratieve banen bij het bedrijf, dat eigendom is van de Duitse staat, worden waarschijnlijk geschrapt. Dat heeft DB’s financieel directeur Levin Holle donderdag bekendgemaakt. Hij wil „meer Bahn met minder personeel”. Dat zou nodig zijn om het bedrijf weer financieel gezond te maken. Deutsche Bahn verloor het afgelopen halfjaar netto 1,2 miljard euro. In de eerste helft van 2021 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

Het spoorbedrijf wijt de tegenvallende resultaten aan stakingen, extreem weer en een teruggelopen vraag naar treinkaartjes. Tijdens het recente EK voetbal, toen DB juist extra veel passagiers vervoerde, haalde de fragiliteit van de Duitse spoorwegen internationaal de aandacht. Een vertraagde of geannuleerde trein is in Duitsland, dat het dichtste spoorwegennet van Europa heeft, dagelijkse kost. Nu ervoeren ook Engelse en Oostenrijkse voetbalfans hoe de dienstregeling van DB snel overhoop ligt. Het Nederlands elftal was plan een trein van Wolfsburg naar Dortmund te nemen, totdat die werd geannuleerd. Er zou een vogel op het spoor hebben gelegen.

In het qua digitalisering achterlopende Duitsland wil DB meer werkzaamheden digitaal laten verlopen. Dit jaar zou dat al 1.500 banen moeten besparen. Deutsche Bahn weerspreekt geruchten dat het bedrijf gaat snijden in het aantal langeafstandstreinen.


Lees ook

EK-gastheer Duitsland schaamt zich voor problemen op het spoor

ICE-hogesnelheidstrein op het station van Frankfurt.