Kamala Harris gaat deze zomer op zoek naar een witte man

Joe Biden had zich in de zomer van 2019 net gemeld voor de Democratische presidentskandidatuur toen hij in een groepsinterview met zwarte journalisten al een belofte deed. Gevraagd of hij een running mate zou kiezen die „voor meer diversiteit zou staan” dan hijzelf als oudere witte man, antwoordde Biden: „Wie ik ook kies, bij voorkeur wordt het iemand van kleur en/of een ander gender.” Met de nominatie eenmaal op zak, zou Biden een jaar later woord houden: zomer 2020 koos hij Kamala Harris (nu 59) als zijn vicepresidentskandidaat, uit een shortlist van vijf vrouwen, van wie vier ‘van kleur’.

Identiteit doet er toe binnen de Amerikaanse politiek. En binnen de Democratische Partij, die zich graag de ‘party of diversity’ noemt, in het bijzonder. Een presidentieel stembiljet biedt bij de Democraten liefst niet alleen politieke en geografische verscheidenheid, maar is óók divers qua etniciteit en gender. Het maakt dat Harris – nu zij na Bidens terugtrekking uit de race bijna zeker promoveert tot de Democratische presidentskandidaat – bij haar eigen zoektocht naar een running mate welhaast zeker lijkt uit te komen bij een witte man.

Kamala Harris’ White-Boy Summer’, grapte tijdschrift The Atlantic deze week al over de keuze die de beoogde Democratische kandidate ergens de komende twee weken zal aankondigen. Wie maken er kans?

Josh Shapiro – gouverneur Pennsylvania

Hoewel hij pas sinds 2023 bestuurt en landelijk niet erg bekend is, zou Shapiro hoge ogen gooien. De 51-jarige politicus won in november 2022 overtuigend het gouverneurschap van de ook dit verkiezingsjaar weer cruciale swingstate Pennsylvania, door zijn trumpistische Republikeinse rivaal met 15 procentpunt verschil te verslaan.

Josh Shapiro.
Foto Marc Levy/AP

Shapiro speecht goed en soms zo meeslepend dat hij wordt vergeleken met Barack Obama, met wie hij goede banden onderhoudt. Als pragmatisch bestuurder zou hij Harris kunnen helpen kiezers in het midden en gematigde Republikeinen aan te spreken, mogelijk ook in naburige sleutelstaten in het oude industriële Midwesten.

Een argument dat tegen Shapiro’s kansen wordt gebruikt is dat hij, van Joodse komaf, zich sinds ‘7 oktober’ en de Gaza-oorlog relatief trouw achter Israël schaart. Dat zou kunnen schuren met de iets kritischer houding die Harris juist zou willen aannemen jegens Israël. Dit moet haar onder meer helpen om een andere belangrijke sleutelstaat te winnen: Michigan. In de voorverkiezingen daar brachten tienduizenden Democratische kiezers, deels van Arabisch-Amerikaanse komaf, een blanco proteststem uit. Shapiro zou winst in Michigan lastiger kunnen maken, speculeren Amerikaanse media.


Lees ook

Kamala Harris neemt veel ervaring mee, maar moet een grote achterstand inhalen

President Biden en vicepresident Harris afgelopen Onafhankelijkheidsdag (4 juli) met hun echtgenoten op het balkon van het Witte Huis.

Mark Kelly – senator voor Arizona

Ook voor Mark Kelly, een oud-astronaut en voormalig gevechtspiloot, geldt dat hij zou kunnen helpen een belangrijke swingstate binnen te slepen voor Harris. In 2020 ging Arizona nog met een miniem verschil in stemmen naar Biden, maar volgens recente peilingen zou Trump er ruim voorliggen. Kelly (60) vertegenwoordigt de zuidwestelijke woestijnstaat als senator sinds eind 2020 en hij wist zijn zetel bij de Congresverkiezingen van november 2022 met relatief gemak te verdedigen tegen een trumpistische uitdager.

Mark Kelly.
Foto Manuel Balce Ceneta/AP

Arizona is een grensstaat, waar immigratie uit Mexico een belangrijk thema is. Kelly stelt zich op dit dossier relatief rechts op, door te pleiten voor meer grensbewaking en de regering-Biden soms openlijk te kritiseren. Hij zou Harris kunnen helpen om de kritiek te pareren dat zij als vicepresident te weinig deed om de zuidgrens op orde te houden.

Andy Beshear – gouverneur Kentucky

Dat Andy Beshear in 2019 het gouverneurschap van de diep-Republikeinse, zuidelijke staat Kentucky wist te winnen, is een wapenfeit op zich. Als zoon van een populaire oud-gouverneur wist hij de zittende impopulaire Republikeinse gouverneur nipt te verslaan. Vier jaar later won hij met gemak een tweede termijn, nadat hij onder meer ingreep tegen Republikeinse bemoeienis met het openbaar onderwijs en het stemrecht van zwarte kiezers herstelde.

Andy Beshear.
Foto Timothy D. Easley

De 47-jarige politicus kent Harris persoonlijk goed uit de tijd dat beiden aanklagers op staatsniveau waren. Beshear zou als centristisch politicus tegenwicht kunnen bieden aan Harris’ progressievere imago. Maar electoraal brengt hij met Kentucky weinig mee: de staat, waar Trump in 2020 nog 62 procent van de stemmen kreeg, is voor de Democraten niet te winnen.

Roy Cooper – gouverneur North Carolina

Ook voor Roy Cooper geldt dat hij als Democraat knap het gouverneurschap wist te winnen door in een overwegend Republikeinse staat kiezers in het midden aan te spreken. En net als Beshear kent hij Harris al uit de tijd dat beiden staatsaanklager waren. De 67-jarige carrièrepoliticus verloor sinds hij zich in 1987 voor het eerst verkiesbaar stelde, bovendien nog nooit een stembusgang.

Roy Cooper.
Foto Evan Vucci/AP

Ondanks zijn centristische imago, maakte hij in North Carolina ook naam met progressief beleid. Cooper vetode een wet die het medisch personeel moeilijker maakte om late abortussen uit te voeren en breidde ziektezorgverzekering Medicaid uit voor 600.000 mensen met lagere inkomens. Tegelijkertijd draagt hij met North Carolina electoraal weinig bij. Hoewel de zuidelijke staat de laatste verkiezingscycli langzaam paarser kleurt, lijkt winst er dit jaar nog buiten handbereik voor de Democraten.

Buitenstaanders

Dan gaan er ook nog namen van andere Democraten rond, maar hun kansen worden veel minder hoog ingeschat. Gavin Newsom maakt geen geheim van zijn ambitie om de overstap te maken naar de landelijke politiek, maar valt als gouverneur van Harris’ geboortestaat Californië welhaast zeker af. Twee kandidaten uit dezelfde linkse kuststaat op één stembiljet zou in de rest van het land slecht vallen.

Ook transportminister Pete Buttigieg wordt genoemd. Hij geldt als een populair bewindsman en zou als vader van een jonge tweeling andere ouders in de voorsteden kunnen aanspreken. Als getrouwde homoman zou hij echter zelfs voor de Democraten te veel diversiteit meebrengen om tot een evenwichtig stembiljet te komen.

Eenzelfde afweging zou tegen Gretchen Whitmer pleiten, de populaire gouverneur van Michigan. Hoewel zij een cruciale swing state zou meenemen, zou een volledig vrouwelijk ‘ticket’ binnen de partij als te grote gok gezien worden. Ook Wes Moore, de jonge, getalenteerde gouverneur van Maryland, zou als zwarte man het stembiljet té divers maken.


Lees ook

Kan dat, een vrouw als president van de Verenigde Staten? New York is er niet per se gerust op

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris tijdens een evenement  op de South Lawn van het Witte Huis op 22 juli 2024, de dag nadat Biden zich terugtrok als presidentskandidaat.