Column | Joe Biden treedt terug? Bel de advocaten!

Het is natuurlijk ook een beetje zuur. Je verwacht het straks uit te boksen met een stramme en stamelende tachtiger met waardeloos benenwerk, een makkie dus, maar wie klimt er opeens tegen je in de ring? Een hinderlijk vitale vijftiger die lachend rondjes danst om de scheidsrechter, bakken geld bij haar partij laat binnenklotsen en ook nog eens het jonge publiek op de stoeltjes krijgt met een paar geinige Twitter-filmpjes.

Daar sta je dan, als Grote Amerikaanse Wreker.

Geen wonder dat het kamp-Trump na de bekendmaking dat Joe Biden wijkt voor Kamala Harris advocaten optrommelde om bezwaar aan te tekenen tegen deze late, ‘ondemocratische’ wissel – en dus nu al tegen de legitimiteit van zijn rivaal Harris. Ja want ze beschuldigen hém er nota bene van de democratie te bedreigen, terwijl hij alleen maar wat verzonnen stembiljetten bij elkaar wilde harken en zijn aanhang aanspoorde het Capitool te bestormen! Het was, zoals de betrapte winkeldief bij de kassa jammert, niet éérlijk.

Tegelijk laat het juridische dreigement van de Republikeinen goed zien wat politiek voor hen inhoudt. Geen democratische debatmarathon maar een naakte machtsstrijd waarin alle grepen zijn toegestaan, zo niet staatsgrepen dan toch zeker de greep naar het wetboek. Het verkiezingsjaar 2000, toen het Hooggerechtshof er na lang juridisch armpje drukken aan te pas moest komen om de zaak te beslissen, is voor hen geen trauma maar een voorbeeld hoe het óók kan.

Geen wonder, ook in 2016 trok Trump, die nu de vervolgde speelt, het juridische wapen tegen zijn rivaal Hilary Clinton: „Sluit haar op!” Het rechtssysteem deugt niet volgens populisten, behalve als ze het kunnen gebruiken.

Die juridische kippendrift werpt ook een nieuw licht op de veelbekritiseerde recente uitspraak van het Hooggerechtshof over presidentiële immuniteit. Volgens tal van critici plaatste het Hof de president op die manier boven de wet en zou het van POTUS een koning maken.

Maar als je de tekst nu leest, zie je ook iets anders. Het Hof trekt de immuniteit van de president breed om die te beschermen tegen een barrage van aanklachten door rivalen en opvolgers. Zoals Trump al hintte op vervolging van burger Joe Biden wegens landverraad aan de grens. Het lijkt erop dat het conservatieve Hof daar zo van is geschrokken, dat het een dam wilde opwerpen tegen dit soort juridisering.

Dan nog kun je de uitspraak verwerpelijk vinden, steun voor de vervolgde Trump of democratisch gevaarlijk. Maar de wens was advocaten buiten de deur te houden, niet de koning binnen te halen. Politiek moet politiek blijven.

En het liefst uit handen van een man die zichzelf bijna god waant en wraak wil nemen op alles en iedereen.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.