Donald Trump heeft de bonnetjes bewaard en hij wil zijn geld terug. Zijn Republikeinse Partij is „gedwongen tijd en geld te spenderen” aan haar campagne tegen Joe Biden en „nu moeten we helemaal opnieuw beginnen”, schreef hij op sociale media. „Zouden we niet vergoed moeten worden voor fraude?”
De terugtrekking van Biden en de rappe benoeming van vicepresident Kamala Harris als nieuwe Democratische presidentskandidaat heeft beide campagnes, en de miljarden dollars die ermee gepaard gaan, opgeschud. De energie, het enthousiasme en nieuwe donaties zitten, in ieder geval voorlopig, aan de Democratische kant. Trump is midden in zijn ereronde na de aanslag op zijn leven in het defensief gedrukt.
De spotjes met Biden die struikelt op de vliegtuigtrap en van zijn fiets valt, kunnen de prullenbak in. Waardeloos zijn de insinuaties over de misdaden van zoon Hunter Biden. En is J.D. Vance wel de beste keuze in de strijd tegen Harris en haar nog onbekende running mate?
Bidens aftocht is „precies waar het Trump-team bang voor was”, schreef journalist Tim Alberta van The Atlantic. Alberta bracht voor het tijdschrift maanden embedded door bij het campagneteam van Trump en leerde van de leiders dat ze Joe Biden zelf op geen enkele manier vreesden. Zij gingen er al vóór het dramatische debat en de moordaanslag op Trump van uit dat Biden te zwak was om te worden herkozen.
Onoverwinnelijk
Dat Trump populariteit won bij zwarte en latino kiezers had weinig te maken met hun waardering voor hem, maar meer met hun apathie voor en afkeer van zijn tegenstander. Republikeinen voelden zich onoverwinnelijk en konden zich, met de populistische senator Vance uit Ohio, een tweede man permitteren die vooral meer witte, jongere mannen buiten de steden aanspreekt. In plaats van de campagne te versterken onder vrouwen, minderheden en anderen die Biden noch Trump zien zitten.
Trump (78) mocht dan een veroordeelde crimineel zijn, luidde de redenatie in zijn campagneteam, het was eenvoudig aan kiezers over te brengen dat juist de oude Biden (81) ongeschikt is langer president te blijven. Het campagneteam geloofde dat het te laat, en Biden te koppig, was om in deze fase van de race nog op te geven.
Nu zijn de rollen plots omgedraaid en is Trump degene wiens ego krampachtig vasthoudt aan zijn positie. Hij heeft niet langer een bejaarde tegenover zich, maar een twintig jaar jongere ex-officier van justitie.
De Republikeinen hielden wel rekening met een keeperswissel in blessuretijd bij de tegenstander. Op hun partijconventie in Milwaukee afgelopen week begon de retoriek al te schuiven van kritiek op Biden zelf naar de regering van Biden en Harris. Harris werd vaak genoemd in toespraken en bestempeld als „radicaal links”, medeplichtig aan inflatie, en de „grens-tsaar” van een gefaald migratiebeleid. Een anti-Harris-campagnespotje stond klaar.
Overvallen door het tempo
Op een bepaalde manier is deze vervanger het makkelijkst voor de Republikeinen. Harris zit al in het Witte Huis, kreeg weinig waardering als vicepresident en won nooit een spannende verkiezing. Een Democraat van buiten Washington zou een radicalere koerswijziging afdwingen.
Toch lijken Trump en zijn partij overvallen, in ieder geval door het tempo waarin Harris voldoende gedelegeerden wist te verzamelen en een chaotische interne partijstrijd te vermijden. Ongelukkig voor Trump werd een interview dat hij aan Fox News gaf, dat zaterdag werd opgenomen en pas maandag uitgezonden. Terwijl Harris al het nieuws domineerde, liep hij achter de feiten aan en haalde nog uit naar Biden.
Meteen na Harris’ kroning begon de Republikeinse operatie indekken. De voorlopige tactiek is om de Democraten aan te vallen met hun eigen slogans over democratie en rechtsstatelijkheid.
Volgens senator Tom Cotton is „Joe Biden bezweken voor een coup door Nancy Pelosi, Barack Obama en Hollywood-donateurs, waarbij miljoenen Democratische stemmen in de voorverkiezingen worden genegeerd”. Trump wordt door tegenstanders als antidemocratisch bestempeld sinds hij weigerde toe te geven dat hij de verkiezingen van 2020 verloor en hij zijn aanhangers aanmoedigde naar het Capitool te trekken.
Bidens voornaamste campagnethema was Trump als gevaar voor de democratie af te schilderen; dat argument hoopt diens partij Harris uit handen te nemen. Dat kan betekenen dat ze abortus, waar Biden altijd moeite mee had, als verkiezingsonderwerp ervoor terugkrijgt.
Rechtszaken
De Republikeinse Partij heeft rechtszaken aangespannen om te voorkomen dat Harris overal bovenaan het stembiljet kan komen en de campagnekas van Biden kan overnemen. In maart won Trump een zaak voor het Hooggerechtshof nadat enkele staten hadden geprobeerd hem van het stemformulier te schrappen.
Trumps gewenste vicepresident Vance en anderen vinden dat Biden moet aftreden: „Als hij te zwak is om presidentskandidaat te zijn, is hij te zwak om president te zijn”, zei Vance. Toen Trump aan de macht was riepen Democraten op Trump af te zetten omdat hij geestelijk niet in orde zou zijn.
Het lijken achterhoedegevechten op een moment dat Harris het doelwit zou moeten zijn. Wat haar betreft hebben de Republikeinen specifieke instructies gekregen. Hun leiders in het Huis van Afgevaardigden hebben opgeroepen geen racistische en seksistische bagger over Harris uit te storten, aangezien kiezers daar niet op zitten te wachten. Trump, niet milder geworden van de aanslag, valt haar aan op beleid, maar ook op persoonlijke kenmerken. Op campagne in Michigan noemde hij haar „gek”, vanwege de manier waarop zij lacht.
Republikeinen zijn ook gewaarschuwd dat ze niet moeten schrikken van de „Harris honeymoon” in de peilingen de komende dagen. Partijpeiler Tony Fabrizio verwacht dat Harris al voor de Democratische Conventie volgende maand een populariteitsstoot krijgt „totdat de race weer rustig wordt”.
De vraag is of dat, met ruim honderd dagen te gaan, nog zal gebeuren. Zijn Harris’ wittebroodsweken inderdaad van korte duur, waarna Trump weer zo snel opkrabbelt als hij na de kogel in zijn oor deed? Of heeft juist zijn campagne te vroeg gepiekt tegen de verkeerde tegenstander?