Column | Dirty Dancing

Tijdens een slapeloze nacht zet ik de televisie aan en val in Dirty Dancing. Hoe vaak heb ik die film nou al gezien? Toch zit ik weer ademloos te kijken. Sinds 1987 vraag ik me af wat deze schijnbaar simpele dansfilm tot zo’n meesterwerk maakt. Maar ik kan er de vinger niet op leggen.

Bachliefhebbers hebben het makkelijker. Die zeggen dingen als: „Kijk, in de Goldbergvariaties gebruikt Bach de letters van zijn eigen naam, vervolgens draait hij die dan om en dan werkt hij dat fugatisch via het contrapunt uit in de melodie volgens de reeks van Fibonacci. En dáárom is het zo geniaal.”

Zoiets zou ik nou over Dirty Dancing willen zeggen. Maar ik zit met mijn mond vol tanden. Ik weet niet wat er zo goed aan is. Eigenlijk snapt niemand het. De één zegt: „Die blote bast van Patrick Swayze”, de ander roemt het scenario, de derde begint over het tijdsbeeld. Dirty Dancing, een low-budgetfilm waar weinig van verwacht werd, was een onverwacht wereldsucces en werd een klassieker.

Voor wie de film niet gezien heeft: Dirty Dancing speelt zich af in 1963 in een vakantiekolonie in de staat New York. ‘Baby’, de dochter van een welgestelde arts wordt verliefd op dansleraar Johnny, een jongen van lage komaf. Er bloeit een verboden affaire op, er wordt een hoop gedanst en er is een spetterend eind.

Als ik google op Jennifer Grey, de actrice die ‘Baby’ speelde, lees ik dat ze na Dirty Dancing geen rollen van betekenis meer kreeg. Op aanraden van haar moeder liet ze haar neus verkleinen. Het werd een tragedie: na de operatie was Jennifer onherkenbaar en veel Joodse fans stonden op hun achterste benen: Jennifer had haar Joodse identiteit verloochend. Ze had haar rol in Dirty Dancing, „the most Jewish film of al time”, juist aan haar Joodse afkomst te danken!

Dirty Dancing „the most Jewish film of all time?” Ach welnee! Er komt niets Joods in voor. En ik kan het weten want ik heb die film al tien keer gezien.

Maar als ik verder lees, gaat er een wereld voor me open. Het vakantieoord waar de film zich afspeelt, heeft tot in de jaren zestig bestaan en vormde een geliefd verblijf voor de Joodse upper middle class. De geserveerde maaltijden in de film zijn allemaal koosjer.

Alle acteurs, op Patrick Swayze na waren Joods. Zelfs de tientallen figuranten die het vakantiekamp bevolken, moesten Joods zijn of dan tenminste voor Joods kunnen doorgaan. Ja, de dansleraar is een eenvoudige jongen, maar het is veel erger dat hij niet uit de Joodse gemeenschap komt. In een eerste versie van de film was er een scène waarin Patrick Swayze zegt: „Your kind of people read a different kind of bible.” Maar die scène sneuvelde op de montagetafel.

Deze verborgen laag kan niet de enige verklaring zijn voor de magie van Dirty Dancing, maar het toont wel iets van het raffinement van de schijnbaar simpele tienerfilm. Zoals we betoverd worden door Bach, ook als we nooit gehoord hebben van een fugatisch contrapunt.

Nicolien Mizee is schrijver en vervangt Frits Abrahams tijdens zijn vakantie.