Voor corruptie veroordeelde Democratische senator Bob Menendez legt zijn functie neer

De voor corruptie veroordeelde Democratische senator Bob Menendez heeft dinsdag zijn functie neergelegd, melden Amerikaanse media. Er liep na zijn veroordeling vorige week voor het aannemen van steekpenningen al een procedure om hem uit de Senaat te zetten. Ook hadden de Democraten al een andere kandidaat naar voren geschoven voor de komende verkiezingen in november.

In zijn dinsdag in de Senaat voorgelezen ontslagbrief schrijft Menendez dat hij „tot het Hooggerechtshof aan toe in beroep zal gaan tegen zijn veroordeling”, maar dat hij niet wil dat „de Senaat betrokken wordt bij een langdurig proces dat af zal leiden van belangrijk werk.”

De 70-jarige Menendez en zijn vrouw werden vorige week veroordeeld voor het aannemen van contanten, goudstaven en betalingen voor een auto en hypotheek in ruil voor het regelen van miljarden dollars aan Amerikaanse hulpgelden aan Egypte.

De Cubaans-Amerikaanse politicus draait al drie decennia mee op het hoogste niveau van de Amerikaanse politiek en was een van de machtigste Democraten in Washington. Veel partijgenoten drongen, vanwege de gevreesde electorale gevolgen van de zaak die hem boven het hoofd hing, vorig jaar al aan op zijn vertrek.


Lees ook

Democratische partijgenoten vragen om zijn vertrek, machtig senator Menendez wil ondanks corruptiebeschuldiging van geen wijken weten

De machtige Democratische senator Robert Menendez zou onder meer baren goud, contant geld en een Mercedes hebben aangenomen van Egypte. Vooralsnog weigert hij echter op te stappen.