Mark Rutte wilde er niet weg en nu wil ook premier Dick Schoof langer in het Torentje blijven zitten dan de brandweer lief is. Het ministerie van Algemene Zaken verblijft nog altijd op het Binnenhof, terwijl de Eerste en Tweede Kamer en Raad van State al onderkomen hebben gevonden op andere plekken. Dat is nodig om ruimte te maken voor de hoognodige verbouwing van het veertiende-eeuwse machtscentrum. De gemeente Den Haag kan nog wel dwarsliggen, bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bij monde van een woordvoerder aan NRC.
De brandveiligheid van het Binnenhof is al langer een onderwerp van zorg. Nu kan de brandweer een „onbeheersbare brand” niet uitsluiten — met alle risico’s voor de aanwezigen en brandweerlieden van dien. Maar Rutte wilde in het Torentje blijven, er ging extra geld naar extra veiligheidsmaatregelen, en dus stemde de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD) vorig jaar in met een verlenging van het gebruik van het Binnenhof door Algemene Zaken tot 31 juli 2024. Nu ligt dezelfde vraag opnieuw voor bij het Haagse college van burgemeester en wethouders, dat een advies afwacht van de brandweer.
Verouderde ict
Dat Algemene Zaken zo op het Binnenhof is gesteld, heeft te maken met de verouderde en zwaar beveiligde ict-systemen die Schoof en zijn naaste medewerkers gebruiken om, bijvoorbeeld, te voorkomen dat telefoongesprekken met andere staatshoofden worden afgeluisterd. Deze systemen zijn nog niet compatibel met de aanwezige infrastructuur op het ministerie van Binnenlandse Zaken, het tijdelijke nieuwe onderkomen. Na de zomer gaat een deel van Schoofs ministerie al wel over, maar de premier en zijn naaste medewerkers wachten waarschijnlijk tot de kerst. Om vervolgens in de loop van volgend jaar weer te verkassen naar Economische Zaken, de uitvalsbasis tot het Binnenhof op z’n vroegst in 2028 wordt opgeleverd.
Aanvankelijk wilde Algemene Zaken tijdelijk in een speciaal daarvoor te bouwen kantoorpand naast het Catshuis verblijven, maar de Haagse gemeenteraad vond dat een schending van het stadsgezicht en de natuur van Park Sorghvliet, waar het Catshuis staat.
Slechte staat
De verbouwing van het Binnenhof is in 2021 van start gegaan en zou aanvankelijk in 2026 afgerond zijn. Uit de laatste onderzoeken van het Rijksvastgoedbedrijf is gebleken dat het eeuwenoude gebouwencomplex er stukken slechter aan toe is dan vooraf gedacht: vrijwel het hele gebouw is instabiel, er zijn vochtproblemen door lekkages van de Hofvijver en het wemelt van de asbest. Dat leidt niet alleen tot vertraging; de verbouwing valt ook meer dan vier keer zo duur uit als in 2015 werd ingeschat.
Het verlengde gebruik van het Binnenhof door Algemene Zaken is mogelijk ook een vertragende factor in de verbouwing, omdat de aanwezigheid van het ministerie grondig onderzoek onmogelijk maakt. „Aangezien in het complexdeel AZ [Algemene Zaken] de onderzoeksfase pas zal starten na de uithuizing bestaat het risico dat het ontwerp nog zal moeten worden aangepast om technische redenen”, schrijft het Rijksvastgoedbedrijf in zijn laatste voortgangsrapportage.