De foto’s waren al metershoog op gebouwen in New York geplakt en de video was het internet al over gegaan toen Adidas afgelopen vrijdag besloot de campagne voor de nieuwe SL72-sneaker terug te trekken. Het ging om een vernieuwde versie van een schoen die voor het eerst tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 gelanceerd werd, het jaar waarin een Palestijnse terreurgroep twee leden van het Israëlische team doodschoot. Nog eens negen Israëlische atleten en een Duitse politieagent werden omgebracht tijdens een mislukte bevrijdingsactie.
Meteen na de lancering van de campagne kwam er kritiek vanuit Israël. „Raad eens wie het gezicht van de campagne is?” schreef het officiële account van de staat (@israel) op X, voorheen Twitter. „Bella Hadid, een half-Palestijns model dat in het verleden antisemitisme heeft verspreid en tot geweld tegen Israëliërs en Joden heeft opgeroepen.” Nog geen 24 uur later kwam Adidas met excuses en werd de campagne uit de lucht gehaald.
Bella Hadid (27) is een supermodel dat in 2017, toen ze net twintig was, voor het eerst gefotografeerd werd bij een pro-Palestijns protest. Sindsdien gebruikt ze haar Instagram-account met ruim 61 miljoen volgers om haar steun voor Palestina uit te spreken. Sinds Hamas’ terreuroperatie van 7 oktober post ze vrijwel elke dag updates over Gaza en maakte ze – samen met haar zus Gigi Hadid – een miljoen dollar over aan vier hulporganisaties die zich inzetten voor gezinnen in Gaza. In mei werd ze tijdens het filmfestival in Cannes gefotografeerd in een jurk gemaakt van een keffiyeh, een Palestijnse sjaal. Haar activisme heeft haar onder pro-Palestijnse activisten de bijnaam „princess of Nazareth” opgeleverd.
Overigens is nergens bewijs te vinden dat Hadid „oproept tot geweld tegen Israëliërs en Joden”, zoals @israel beweert. Ze veroordeelt in haar berichten op Instagram geweld uit zowel Israëlische als Palestijnse hoek. Wel beticht ze Israël van kolonisatie, apartheid en sinds de huidige Gaza-oorlog van genocide.
Consequent
Ze is een van de weinige beroemdheden die zich al jaren consequent pro-Palestijns uitspreken. Zeker voor een model is dat opvallend; die beroepsgroep is namelijk notoir onuitgesproken. Hun meest lucratieve opdrachtgevers zijn grote bedrijven die geen enkele vorm van controverse rond hun uithangborden dulden. Hadid heeft niettemin 35 Vogue-covers en campagnes voor modehuizen als Dior, Calvin Klein en Versace op haar naam staan. Wel is ze dit jaar in – voor haar doen – weinig campagnes te zien: naast Adidas en haar eigen parfummerk, is ze alleen het gezicht van het Franse modehuis Saint Laurent.
Hadid is de middelste dochter van de Nederlandse Yolanda Hadid – een voormalig model dat vooral bekend werd door haar deelname aan realityprogramma The Real Housewives of Beverly Hills – en Mohamed Hadid, een Palestijnse vastgoedontwikkelaar die luxe hotels en villa’s bouwt in Los Angeles. Hij werd geboren in Nazareth in 1948, het jaar van de Nakba, toen rond de stichting van de staat Israël honderdduizenden Palestijnen verdreven werden. Op Instagram beschreef hij in 2015 hoe zijn familie toen hij negen dagen oud was het huis moest afstaan aan een Joods gezin, aan wie de familie onderdak had geboden toen zij als vluchtelingen uit Polen naar Israël waren gekomen. „Ze waren twee jaar lang onze gasten totdat ze ons tot vluchtelingen maakten en ons uit ons eigen huis schopten.”
De familie Hadid vluchtte naar Syrïe en woonde achtereenvolgens in Tunesië en Griekenland. Mohamed verhuisde op zijn veertiende naar de VS. Bella, die voluit Isabella Khair Hadid heet en vernoemd is naar haar Palestijnse oma Khairiah Hadid, werd geboren in Washington DC, maar groeide op in het Californische Santa Barbara en Malibu. Yolanda en Mohamed scheidden in 2000.
Bella’s oudere zus Gigi (77 miljoen volgers op instagram), eveneens succesvol model, staat ook bekend als pro-Palestijns, zij het in minder harde bewoordingen. Broertje Anwar (7 miljoen volgers), die af en toe modellenklussen doet maar focust op zijn beginnende rockband Oswald, is net zo uitgesproken als Bella.
In 2021 verscheen in de zaterdageditie van The New York Times een paginagrote advertentie waarin Bella, Gigi en popster Dua Lipa – destijds hun schoonzus – werden bestempeld als „mega-influencers” die „Israël hebben beschuldigd van etnische zuiveringen”. De advertentie werd betaald door The World Values Network, van de orthodoxe rabbijn Jacob Shmuel Boteach.
Adidas is niet de eerste opdrachtgever die Bella Hadid kwijt is geraakt . Namen noemt ze niet, maar in 2022 gaf ze in de podcast van de Libisch-Amerikaanse journalist Noor Tagouri al aan dat „veel bedrijven” niet meer met haar wilden werken. „Er zijn zelfs vrienden die me compleet hebben laten vallen.”
Hadids activisme van de afgelopen jaren kan Adidas onmogelijk zijn ontgaan. Het Duitse bedrijf houdt het er in zijn statements op dat alle „verbanden met tragische historische gebeurtenissen volledig onbedoeld zijn”. Toen de advocaten van Hadid na het terugtrekken van de campagne volgens meerdere (roddel)websites dreigden met gerechtelijke stappen, volgde een tweede statement waarin Adidas ook excuses aanbood aan haar en de andere gezichten van de campagne, waaronder rapper A$AP Nast en voetballer Jules Koundé, voor „eventuele negatieve gevolgen”.