MIVD voldeed vier jaar lang niet aan meldplicht bij onderzoek burgers

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vier jaar lang niet voldaan aan notificatieplichten bij burgers die onderwerp waren van onderzoek, meldt de toezichthouder maandag in een persbericht. Dit is onrechtmatig, volgens de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Dit gaat bijvoorbeeld over het aftappen van telefoongesprekken, het openen van pakketjes of huisdoorzoekingen.

Als de MIVD een bijzondere bevoegdheid toepast om iemand te onderzoeken, is de veiligheidsdienst verplicht om vijf jaar na beëindiging van het onderzoek uit te zoeken of die persoon daarvan op de hoogte gebracht kan worden. Bij uitzonderingen moet de MIVD een melding doen bij de toezichthouder.

De MIVD heeft vier jaar lang niet aan deze verplichtingen voldaan. De CTIVD heeft sinds augustus 2018 maar tweemaal een notificatie ontvangen. „Doordat er niet wordt genotificeerd, wordt aan betrokken personen de mogelijkheid ontnomen om beroep in te stellen of een klacht in te dienen”, schrijft de toezichthouder. „Dit beperkt het grondrecht om geschillen met de MIVD voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter of klachtenorganisatie.”


Lees ook

In maart trad de voorzitter van de CTIVD terug vanwege ‘verstoorde verhoudingen’

Nico van Eijk, voormalig voorzitter van de CTIVD.

Dit is niet de eerste keer dat de CTIVD de veiligheidsdienst wijst op deze nalatigheid. In een rapport uit 2016 stelde de CTIVD dit ook al aan de orde, en deed toen meerdere aanbevelingen. De toezichthouder concludeert nu dat de MIVD deze aanbevelingen niet heeft opgevolgd: na meermaals navragen kreeg de toezichthouder te horen dat „vanwege capaciteitsredenen” 3,5 jaar niet aan de verplichtingen is voldaan. De toezichthouder stelt dat de aanpak van de onrechtmatigheid een „lage prioriteit” lijkt te krijgen, en dringt erop aan dat de veiligheidsdienst hiervoor een plan van aanpak maakt.


Lees ook

Toezichthouder CTIVD kampt met dreigend personeelstekort, terwijl juist opschaling was beloofd

Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer. Een nieuw toetzichtstelsel moet meer controle uitoefenen op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.