Biden trekt zich terug uit de race om het presidentschap tegen Trump

De Amerikaanse president Joe Biden stelt zich toch niet herkiesbaar voor het presidentschap. Dat heeft het staatshoofd zondag bekendgemaakt op X. In november vinden verkiezingen plaats, waarin Biden het zou opnemen tegen de Republikeinse oud-president Donald Trump.

  „Hoewel het mijn intentie was om me opnieuw kandidaat te stellen, geloof ik dat het in het belang van mijn partij en het land is om terug te treden en mij helemaal te focussen op mijn verantwoordelijkheden als president voor de rest van mijn termijn”, zegt Biden in zijn korte verklaring. Hij laat ook weten later deze week met een uitgebreidere verklaring te komen.

Het is nog niet bekend wie namens de Democraten de nieuwe presidentskandidaat wordt. De afgelopen weken werd veel kritiek geuit op het optreden van de 81-jarige Biden. In het openbaar versprak hij zich meerdere malen en haalde hij namen door elkaar. In het eerste officiële debat met Trump maakte hij ook een zwakke en afwezige indruk.

Hierdoor werd al weken druk uitgeoefend op Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap. Afgelopen week drongen meerdere hooggeplaatste Democratische politici, vaak achter de schermen, er bij de president op aan zijn conclusies te trekken. Donderdag meldde Axios dat Biden waarschijnlijk gehoor zou geven aan de druk die op hem werd uitgeoefend.