Column | ‘Happy to be in Milwaukee!’

Deze week beleefde Europa een spannende verkiezing in het Europees Parlement: Commissievoorzitter Ursula von der Leyen krijgt een tweede termijn. En een van de meest toonaangevende politieke makelaars van Europa twitterde: ‘Happy to be in Milwaukee!’

Dat was Wolfgang Ischinger, de Duitse oud-diplomaat die nu president is van de Munich Security Conference – hét forum voor iedereen die iets voorstelt in de internationale politiek. Ischinger was naar de Republikeinse Conventie in Milwaukee gereisd, het rituele clubfeest waarbij Donald Trump officieel tot presidentskandidaat werd verkozen. Ischinger zou Ischinger niet zijn als hij daar niet zijn eigen ‘high level side events’ zou organiseren, met keynotes en paneldiscussies over trans-Atlantische thema’s als handel en defensie. Hij was niet de enige Europeaan op die conventie. Er komen altijd Europeanen op af, omdat het een democratisch spektakel is dat – net als de Democratische Conventie die in augustus wordt gehouden – geweldige netwerkkansen biedt: alle partijbonzen zijn er. Maar dit jaar liepen de vertegenwoordigers van het oude continent de deur er plat. Zo organiseerde de EU-ambassadeur in de Verenigde Staten, Jovita Neliupsiené, een debat over Amerikaans-Europese relaties met China en twitterde ze druk over de „hechte band” tussen Amerika en Europa. De Nederlandse ambassadeur, Birgitta Tazelaar, postte foto’s van haarzelf met Republikeinse kopstukken op veiligheidsgebied. Haar Duitse en Zweedse collega’s deden mee aan een ‘Grill’-debat van Politico en CNN. En dit zijn maar een paar voorbeelden.

Waarom die hyperactiviteit? Toen Trump in 2016 tot president werd gekozen, waren veel Europeanen slecht voorbereid. Ze kenden weinig sleutelfiguren in Trumps entourage. Lange tijd hadden ze nauwelijks greep op de Amerikaanse politiek. Ze zagen dingen niet aankomen en waren niet bij machte om Trumps invloedrijke medewerkers nuttige argumenten in te fluisteren of op andere gedachten te brengen over, bijvoorbeeld, ‘wicked Germany’ of Trumps herhaaldelijke typering van Europa als een ‘vijand’ op handelsgebied. Afgelopen weken, nadat Joe Bidens desastreuze, verwarde tv-debat met Trump duidelijk had gemaakt dat het voorlopig gedaan kan zijn met Europeesgezinde presidenten in het Witte Huis, reisden Europese beleidsmakers en politici al naar Mar-a-Lago. Europese denktanks vlogen trumpiaanse kopstukken als Elbridge Colby en Robert Lighthizer in voor debatten. Zoals een Europese diplomaat deze week hoopvol zei: „Ditmaal zijn we voorbereid.”

Von der Leyens herverkiezing werd glorieus overschaduwd door Amerikaans politiek drama – op Europese voorpagina’s zag je eerst de aanslag op Trump, toen de nominatie van diens running mate J.D. Vance en vervolgens, ergens binnenin, het nieuws over de Commissiepresident. Jammer, want hier gebeurde toch iets: tien, vijftien jaar geleden schreven Brusselse correspondenten er obligate stukjes over die vooral insiders lazen, terwijl de media nu weken van tevoren al losgingen met analyses, vet aangezette koppen (‘Will Meloni’s Rage Torpedo Von der Leyen’s hopes?’) en live tickers. Er was meer drama dan vroeger. Logisch: Von der Leyen was niet alleen genomineerd door de regeringsleiders, maar vertegenwoordigt ook een (centrumrechtse) partij die haar Europese plannen door een hyperkritisch parlement vol opponenten moest zien te loodsen. Niemand wist van tevoren of Von der Leyen het ging redden.

Tegelijkertijd zijn het oude, opgefokte Amerikaanse tweepartijendrama en dat nieuwere, ontluikende Europese drama sterk gelieerd. Von der Leyen vertegenwoordigt een Europa dat van alle kanten wordt gekoeioneerd. Niet alleen door Rusland en China, die Europa willen verzwakken en verdelen. Maar ook doordat de VS, het land dat Europa decennialang beschermde, nu wil dat Europa zichzelf beschermt en China de bons geeft. Trump wil heffingen op alle Europese import en zal zijn commitment aan de NAVO inzetten als chantagemiddel om de Europeanen op allerlei terreinen concessies te ontfutselen, ‘to make America great again’.

Hoe Von der Leyen de trans-Atlantische relaties op zo’n sleutelmoment weet te managen, is cruciaal voor de toekomst van Europa. En dan hebben we de Democratische Conventie, die inmiddels ook het nodige vuurwerk belooft, nog niet eens gehad.