Oekraïense ex-parlementariër en linguïst die vond dat alle Oekraïners Oekraïens moesten spreken vermoord

Oekraïne is vrijdagavond opgeschrikt door de moord op Iryna Farion (60), een voormalig parlementariër en taalkundige die bekenstaat om haar dogmatische standpunten over de Russische taal. Farion werd vlak voor haar huis in Lviv neergeschoten, waarna ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed, meldde de burgemeester van Lviv vrijdagavond op berichtendienst Telegram. De Oekraïense veiligheidsdiensten moeten de schutter, naar verluidt een jongeman, nog pakken. Het motief kan dus nog niet worden vastgesteld.

Feit is dat Farion een veelbesproken figuur was in Oekraïne, omdat ze fel van leer trok tegen Oekraïners die Russisch spreken. In 2017 zei ze op televisie dat mensen die geen Oekraïens spreken niet zouden mogen werken en geen onderwijs zouden mogen ontvangen. Een jaar later vertelde ze de drang te voelen om “alle Russisch sprekende mensen op de bek te slaan”. En vorig jaar riep ze de woede des volks op de hals door de alom geliefde Oekraïense militairen van het Azov-bataljon die de Russische taal bezigden “geen echte patriotten” te noemen.

Tussen de 20 en 30 procent van de Oekraïense bevolking spreekt thuis Russisch, maar de Oekraïense regering is de eigen taal sinds de Russische invasie actief aan het promoten. Desondanks koesteren de meeste Oekraïners geen wrok jegens landgenoten die Russisch spreken.

De opmerkingen van Farion leidden dan ook tot veel kritiek. De populaire Oekraïense bokskampioen Oleksandr Oesyk noemde haar — in het Russisch — een “agent van het Kremlin”. Maksym Zjorin, ooit commandant van het Azov-bataljon, stelde eveneens dat Farion namens het Kremlin bezig was de Oekraïense samenleving te verdelen. Farions uitlatingen kunnen worden opgevat als ‘bewijs’ voor het Kremlin-narratief dat de Russisch sprekende bevolking in Oekraïne wordt onderdrukt.

Toen Farion vervolgens op Telegram een steunbetuiging deelde van een op de bezette Krim woonachtige student, die haar “een baken van licht” noemde, ging het helemaal mis. In het gedeelde bericht waren de naam van de student, zijn geboorteplaats en zijn studie te lezen — Farion had niets gedaan om dit alles onleesbaar te maken. De student werd vervolgens gearresteerd en moest onder druk van de Russische autoriteiten sorry zeggen voor zijn “absoluut onjuiste” opmerkingen. Na het incident werd Farion ontslagen als docent aan de universiteit in Lviv. Dat besluit vocht ze volgens Kyiv Post in hoger beroep met succes aan bij het gerechtshof in haar woonplaats.


Liveblog
Oorlog in Oekraïne


Keuze voor J.D. Vance is waarschuwing aan Europa