Ook avocadokoningin Shawn Harris kon The Avocado Show niet meer redden

Shawn Harris werd de ‘avocadokoningin’ van Nederland genoemd maar zelfs zij kon er niet voor zorgen dat avocadorestaurant The Avocado Show een lang leven was beschoren. De Amerikaanse moest onlangs concluderen dat het concept te veel beurse plekken had opgelopen om nog verder te kunnen rijpen. Deze week sprak de rechtbank in Amsterdam het faillissement uit van het bedrijf waarvan ze eigenaar was.

Wie is Shawn Harris?

De Amerikaanse, die eind jaren tachtig voor de liefde naar Nederland kwam, maakte de eetrijpe avocado populair. Die verkocht ze met haar bedrijf Nature’s Pride. Want, was de redenering, dat is wat de consument zou moeten willen: avocado’s die meteen na aankoop gebruikt kunnen worden voor in een salade of als avocadospread. Het deed de verkoop van de vruchtgroente fors toenemen, evenals het aantal supermarktbezoekers dat eindeloos in avocado’s staat te drukken op zoek naar het meest eetrijpe exemplaar.

Op het toppunt draaide het bedrijf een jaaromzet van circirca 400 miljoen euro per jaar. In 2016 werd het verkocht, waarna Harris zich met Orange Wings Investments ging richten op het investeren in beloftevolle start-ups. Dat doet ze ook als panellid in investeringsprogramma Dragons’ Den. Ondernemers pitchen daarin hun idee en hopen daarmee deskundigen te overtuigen in te stappen in hun bedrijf.

Wat is The Avocado Show?

Een van de bedrijven waarin Harris geld stak – niet via Dragons’ Den overigens – was The Avocado Show. Het klinkt als een satirisch tv-programma, maar het is een conceptrestaurant dat in 2017 begon in Amsterdam. Het draait allemaal om – u raadt het al – de avocado. Het concept werd bedacht door Ron Simpson en Julien Zaal. Voornamelijk millennials sloegen erop aan: de opkomst van de groene vrucht ging hand in hand met het verlangen naar een gezonder leven. Ook deden de mediagenieke gerechten het goed op Instagram. Dat trok veel toeristen aan, wat leidde tot rijen voor het restaurant en een nog grotere hype. Op het hoogtepunt in 2022 had het bedrijf elf vestigingen, in Amsterdam, en ook in andere Europese steden, zoals Londen en Parijs.

Waar is het misgegaan?

Nadat afgelopen twee jaar al verschillende vestigingen sloten, is nu het moederbedrijf The Avocado Show failliet. In een persbericht stelt het bedrijf dat er „strategische fouten zijn gemaakt in de bedrijfsvoering”, dat het management „onvoldoende is geweest” en dat „ de coronacrisis The Avocado Show hard heeft geraakt”. Wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten, is onduidelijk. Oprichters Simpson en Zaal stapten respectievelijk in 2020 en 2023 al uit het bedrijf. De begin 2023 aangetreden topvrouw Charlotte Spangenberg zei vorig jaar tegen website Retailtrends: „Er zijn risico’s genomen en fouten gemaakt, zoals de verkeerde franchisepartner of de verkeerde locatie.” Daarnaast is het de vraag hoelang je zo’n monorestaurant aantrekkelijk kunt houden. Gerechten kunnen worden vernieuwd, maar elk recept blijft een variatie met avocado. Kom je daarvoor als bezoeker een tweede of derde keer terug?

En nu?

De drie overgebleven buitenlandse vestigingen zullen sowieso worden gesloten. Hoe het verder moet met vestigingen in Amsterdam moet komende weken blijken. Ze blijven vooralsnog wel open.