Een eigenzinnige liberaal en een game over een jongen die zijn schaduw verliest: dit zijn de mediatips van dit weekend

Rolmodellen en leiders

VVD Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (Amsterdam, 1965) is de eerste Zomergast. Peter van Ingen, de eerste Zomergasten-presentator, interviewt Van der Burg over zijn favoriete televisieavond. De ‘linkse eigenzinnige’ VVD’er moest deze zomer zijn asielportefeuille opgeven en neemt weer plaats in de Tweede Kamer. Op de website van Zomergasten zegt Van den Burg het volgende over zijn avond: „Zomergasten stond op mijn bucketlist. Deze zomer is een goed moment; ik wil praten over verantwoordelijkheid nemen, leiderschap en positief naar de toekomst kijken. Dat is wat we nu nodig hebben. Daarom wil ik rolmodellen en leiders laten zien die daartoe inspireren. Ook films en musicals inspireren mij: Les Misérables is het belangrijkste verhaal van mijn leven.”

Van der Burgs keuzefilm, Les Misérables (Tom Hooper, 2012; drie ballen in NRC), is vanaf 23.25u. te zien.

André Waardenburg

Nog meer keukenstress

Hoe gaat het verder met het toprestaurant van Carmy (Jeremy Allen White) en Sydney (Ayo Edebiri) in Chicago? In het derde seizoen van The Bear, een van de meest geprezen series van de afgelopen jaren, zien we wederom chaotische taferelen in de keuken. Na de openingsavond aan het einde van het tweede seizoen is het restaurant nu echt geopend. Carmy heeft besloten om zichzelf en iedereen uit te dagen. Hij stelt regels op waar niet over gediscussieerd mag worden. Een regel waar alle andere personeelsleden over vallen: het menu moet elke dag anders. Met zijn keuzes maakt hij weinig vrienden. Net als eerdere seizoen is The Bear ook nu weer een combinatie van stressvolle keuzechaos en mooie, menselijke momenten. De acteurs zijn ook weer in topvorm.

Thijs Schrik

Hollandse schim wil naar huis

Veel Nederlandse games verdwijnen een beetje in het internationale aanbod: je herkent ze niet zomaar als Nederlands. Dat geldt niet voor SCHiM, dat plaatsvindt in de straten van een doodnormale Nederlandse stad, vol slootjes, fietsen, en kliko’s. De game draait om een jongen die op een moment van pure ellende zijn schaduw verliest – of, eigenlijk, een schaduw die zijn jongen verliest. Om de jongen terug te vinden, moet jij van schaduw naar schaduw springen. Je wordt tijdelijk onderdeel van het voorwerp dat die schaduw werpt; zo kun je als schaduw van een lantaarnpaal het licht aan en uit zetten. Een simpel concept, nog nooit eerder geprobeerd, dat schattige, eenvoudige, puzzels oplevert die je achterlaten met een glimlach.

Len Maessen

Zomeravondconcert

Van 1 juli t/m 1 september is elke avond de mooiste klassieke muziek te horen, afkomstig van concertpodia in binnen- en buitenland. de opnames komen van festivals als Wonderfeel, Festival Oude Muziek Utrecht, de BBC Proms, de Salzburger Festspiele en het Bachfestival Leipzig. Deze week oa: Maandag 22 juli: Wonderfeel. Wonderfeel is een driedaags buitenfestival voor klassieke muziek met de ongedwongen sfeer van een popfestival. Op het 25 hectare grote natuurgebied in ’s-Graveland liggen de zeven Wonderfeelpodia een miniwandeling van elkaar verwijderd. De NTR geeft op 22 juli een samenvatting van al het moois dat er het afgelopen weekend te horen was. 23 juli: Bachfestival in Leipzig: Werken van J.s. Bach door het ST Thomas Choir Leipzig en Leipzig Gewandhaus Orchestra olv Thomaskantor Andreas Reize

24 juli: Klaus Mäkelä dirigeert Petroesjka.

Het overzicht van alle concerten staat op www.npoklassiek.nl

Vincent Bijlo


Lees ook

Op zoek naar iets anders? Kijk hier voor alle cultuurtips