Voor Starmer is top met bijna vijftig Europese leiders een ‘reset’ met de EU

Ze kregen scones, aardbeien met slagroom en vooral een heel andere toon bij hun ontvangst. De nieuwe Britse premier Keir Starmer (Labour) ontving donderdag bijna vijftig Europese regeringsleiders en afgevaardigden van internationale organisaties als de NAVO in het historische Blenheim Palace, vlakbij Oxford.

Het was de vierde keer dat de leden van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) bij elkaar kwamen, na eerdere ontmoetingen in Moldavië, Tsjechië en Spanje. Die EPG is een nieuw verband en de gastenlijst bestond uit een nogal bont gezelschap. Van veel EU-leiders tot de presidenten van Azerbeidzjan en Zwitserland, van de oppositieleider van Wit-Rusland tot scheidend secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

In oktober 2022 kwam de Franse president Emmanuel Macron met het initiatief voor deze top. Hij wilde toen vooral in breder Europees verband dan alleen de Europese Unie een kritisch signaal aan Rusland afgeven over de inval in Oekraïne, in februari dat jaar. Ook dit keer was de steun aan Oekraïne en het belang daarvan voor de veiligheid van heel Europa één van de belangrijkste boodschappen van de verzamelde regeringsleiders. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zat bij de opening van de bijeenkomst naast premier Starmer en kreeg als tweede het woord.

Soevereine partners

Maar verder wilde Starmer vooral graag duidelijk maken dat wat hem betreft de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie een frisse start moet krijgen, „een reset” waarbij het VK en de EU voortaan „met elkaar samenwerken als soevereine partners”. Na de af en toe kregele verhoudingen sinds het VK in 2016 besloot de Europese Unie te verlaten, zei Starmer dat het VK nu weer een „vriend en partner” wil zijn. „Niet als deel van de Europese Unie, maar zeer zeker als onderdeel van Europa.”

Blenheim Palace is de geboorteplek van Winston Churchill, memoreerde Starmer, de Britse oud-premier die na de Tweede Wereldoorlog aan de basis stond van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens dat mensenrechten en een waardige behandeling van elk individu moet garanderen. Starmer committeerde zich aan dat Verdrag en aan het daaraan verbonden Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Bij de voormalige regering van de Conservatieve Partij bestond juist discussie of het VK zich niet uit beide zou moeten terugtrekken. Zoiets zou onder Labour „nooit” gebeuren, zei Starmer.

Sterk signaal: geboorteplek van Churchill als locatie en Zelensky tweede spreker

Belangrijk onderdeel van die nieuwe relatie met de EU zouden ook afspraken over migratie moeten zijn, om een einde te maken aan de oversteek van het Kanaal waar migranten in open bootjes aan beginnen. Hij maakte bekend dat het VK extra geld uittrekt voor projecten in Afrikaanse landen en in het Midden-Oosten, om inwoners daar ontwikkeling en onderwijs te bieden – zoals al jaren ook in EU-verband gebeurt.

Het Verenigd Koninkrijk zou vooral gebaat zijn bij goede afspraken met Frankrijk, maar die zouden in EU-verband gemaakt moeten worden. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken David Lammy ontkende berichten in de media dat Labour in ruil voor het terugsturen van bootmigranten asielzoekers uit de EU zou willen overnemen. De Franse president Macron temperde de verwachtingen donderdag dan ook, toen hij zei dat er „geen simpele oplossing” bestaat voor de tienduizenden bootmigranten die zich jaarlijks aan de oversteek van het Kanaal wagen.

Speeddaten op niveau

De Britse organisatie van deze top stond al maanden vast en was een nuttig politiek afscheidscadeau voor de premier, van zijn voorganger Rishi Sunak (Conservatieve Partij). Gastheer Starmer kreeg „een rondje diplomatiek speeddaten” in zijn schoot geworpen, zoals de Britse media het noemden, precies twee weken na Labours grote winst bij de Lagerhuisverkiezingen.

Iets vergelijkbaars gold voor de Nederlandse premier Dick Schoof. Want hoewel er geen concrete resultaten of een gezamenlijke slotverklaring uit deze top kwamen, zei Schoof tegen journalisten achteraf: „Voor mij is het in elk geval een zeer efficiënte manier om alle regeringsleiders in één keer te ontmoeten.” Al waren er twee belangrijke afwezigen: de Turkse president Erdogan zegde af en Ursula von der Leyen was in Straatsburg om haar tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie zeker te stellen.


Lees ook

Nieuwe Europese gemeenschap is signaal aan Moskou

Agenten bewaken woensdag de ingang van de Praagse Burcht in Praag, waar deze donderdag regeringsleiders van meer dan veertig Europese landen bijeenkomen voor de oprichting van de  Europese Politieke Gemeenschap.

In de zijlijn zijn ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en zijn running mate J.D. Vance ter sprake gekomen, volgens premier Schoof. Vooral Vance is kritisch op de westerse steunpakketten voor Oekraïne, wat een risico kan betekenen als Trump in november opnieuw als president wordt gekozen. De regeringsleiders hebben vooral elkaars standpunt bevestigd dat het afwachten is, zei Schoof: „Er is misschien af en toe kort over gesproken, maar elke keer in de context van: de president die de Amerikanen kiezen is de president met wie we gaan samenwerken.”

Ook premier Starmer hield zich, gevraagd naar de risico’s die de verkiezingen in de VS voor Oekraïne inhouden, aan het standaard antwoord dat het aan de inwoners van de VS is om hun president te kiezen. Maar de wapenproductie in Europa „is volkomen onvoldoende” om zonder Amerikaanse steun de verdediging van Oekraïne op peil te houden, zei hij wel.

En de Oekraïense president Zelensky maakte nog maar eens van de gelegenheid gebruik om westerse landen op te roepen méér bij te dragen aan de strijd tegen Rusland.